Premium

Voer van dichtbij, bomen planten en de kaasmakerij op waterstof laten draaien; Cono barst van de ideeën om de kaas klimaatpositief te maken

Grietsje Hoekstra en Wim Betten willen dat Cono klimaatpostief is in 2030.
© Foto Pascal Fielmich
Westbeemster

CONO Kaasmakers in Westbeemster heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het klimaatneutraal maken van de kaasmakerij. Met succes, in 2020 werd dit doel bereikt. Het kan altijd beter, vindt directeur Wim Betten. ,,In 2030 willen we alle Cono-kaas klimaatpositief hebben. Van koeienbek tot winkelrek klimaatpositief zeggen we hier.’’

Klimaatpositief gaat een stap verder dan klimaatneutraal. Klimaatpositief betekent dat een bedrijf of organisatie meer broeikasgassen uit de lucht haalt dan dat zij uitstoot. Hoe ze dat bij Cono gaan doen legt duurzaamheidsmanager Grietsje Hoekstra uit. ,,Eerst berekenen we de CO2-voetafdruk van onze kaas. In de hele kaasketen werken we aan het zover mogelijk terugdringen van de CO2. Wat niet verder op te lossen is gaan we compenseren. Daarna kijken we hoe we meer CO2 uit de lucht kunnen halen en vastleggen in de bodem.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen