Dodenherdenking tussen de buien door; Krans bij het Soester Verzetsmonument; Livestream verhaal over Baarnse moord op Joodse tandarts Arnold Loterijman door SS’er Willy Kulla [video]

In Baarn gebeurde niets, maar in Soest was nog een kranslegging ondanks het barre weer.
© Caspar Huurdeman
Soest

Soester burgemeester Rob Metz en wethouder Aukje Treep-van Hoeckel hebben dinsdagochtend tussen de buien door een krans gelegd voor het Verzetsmonument ter gelegenheid van Dodenherdenking.

De wethouders Liesa van Aalst-Veldman en Harrie Dijkhuizen waren ook aanwezig, evenals voorzitter Fred Heidinga van het Comité 4 en 5 mei. Eerder werden er kransen gelegd bij het monument in Soesterberg.

Het verzetsmonument en de omgeving zagen er weer spic en span uit door de jaarlijkse inzet van scholieren van de 2e van der Huchtschool. Door corona was er dinsdag geen traditionele herdenking. Opnamen van een eerdere plechtigheid deze week zonder publiek worden uitgezonden.

In Baarn was dinsdag geen ceremonie bij het oorlogsmonument. Afgelopen zondag heeft burgemeester Mark Röell een krans geplaatst voor televisieopnamen voor RTV Baarn.

(Tekst gaat door onder de foto)

De onthulling van de gedenksteen voor Arnold Loterijman een paar jaar geleden.
© Archieffoto

Loterijman

Op www.mondoleone.nl livestreamde kunstenaar en filmer Leon Giesen dinsdagavond zijn verhaal over de door de SS vermoorde Arnold Loterijman, de oorlogsmoord in het Baarnse Bos. Die stream kun je hier zien:

Loterijman was een Joodse tandarts die ondergedoken zat in Laren, maar in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog werd opgepakt en op 27 april 1945 door SS’er Willy Kulla in het Baarnse Bos werd doodgeschoten. Twee dagen daarvoor had Kulla daar de jonge Baarnse verzetsman Ernst van Kempen vermoord.

Waar Van Kempen nog altijd voortleeft in scoutinggroep Ernst van Kempen, was Loterijman zo goed als vergeten. Tot kunstenaar Leon Giessen zich ging verdiepen in het lot van Loterijman en een theatervoorstelling maakte. Het resulteerde een paar jaar geleden in de onthulling van een monument ter nagedachtenis aan Loterijman.

Het gedenkteken, een grote kei met daarop zijn naam, leeftijd en sterfdatum, ligt in het Baarnse bos. Op de plek waar Willi Kulla, vlak voor zijn vlucht voor de oprukkende geallieerden, welhaast achteloos Arnold Loterijman mee het bos in nam en doodschoot.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen