Premium

Scoutinggroep Waterland legt beschilderde stenen neer bij monument in Monnickendam

Kees de Baat (voorgrond) en Eugene Zwarthoed leggen de door de scouting gemaakte gedenksteentjes op het monument in Monnickendam.
© Foto Wim Egas
Monnickendam

Deel van het bestuur van Scoutinggroep Waterland, waaronder Helena Maas (67), is dinsdagavond aanwezig bij het oorlogsmonument in Monnickendam om beschilderde stenen neer te leggen, ter ere van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog: „Het is zo belangrijk dat kinderen leren over deze geschiedenis.”

Helena Maas is leider van de Bevergroep van de Scoutinggroep. Het idee dat de kinderen stenen kunnen beschilderen voor herdenkingsdag 4 mei kwam vanuit de leiding. „Joodse mensen eren hun overleden familieleden en vrienden ook met gedenkstenen”, vertelt Maas. „Die verwelken natuurlijk niet, zoals bloemen. We noemen ze ’memory stones’. De kinderen uit de Welpengroep, van zeven tot elf jaar, en de scouts, van elf tot vijftien jaar, hebben ongeveer zeventig stenen beschilderd. Ze waren heel enthousiast. Het is heel belangrijk dat ze hierover leren. Vanuit de Scoutinggroep krijgen ze ook filmpjes te zien over de oorlog en dergelijke, het is belangrijk om nu mensen te herdenken en de kinderen te leren dat onze vrijheid uniek is.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen