India passeert de grens van 20 miljoen coronabesmettingen

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in India is dinsdag boven de twintig miljoen gestegen. De autoriteiten melden dinsdagochtend dat in het afgelopen etmaal 357.229 nieuwe gevallen zijn gemeld. Daarnaast is het dodental met 3449 toegenomen tot 222.408.

India is na de Verenigde Staten het tweede land ter wereld dat meer dan twintig miljoen infecties heeft geregistreerd. Het Zuid-Aziatische land noteerde de afgelopen vier maanden tien miljoen besmettingen, terwijl het land meer dan tien maanden deed over de eerste tien miljoen gevallen.

Medische experts denken dat het dodental en het aantal besmettingen in werkelijkheid vijf tot tien keer groter is dan wat officieel is vastgelegd. Dat komt doordat niet iedereen zich bij ziekteverschijnselen laat testen. Vermoedelijke coronasterfgevallen worden door de autoriteiten niet meegenomen in de cijfers.

Sinds begin april is het aantal positieve tests flink gestegen. India is daardoor in een grote gezondheidscrisis beland. De zorg kan de grote toestroom van coronapatiënten niet aan. Er zijn niet genoeg bedden en daarnaast is er ook een tekort aan medicijnen.

Ongeveer 9,5 procent van de Indiase bevolking heeft een eerste coronavaccinatie gehad. In het land met 1,35 miljard inwoners worden dagelijks gemiddeld 2,5 miljoen mensen ingeënt. Dat is minder dan een maand geleden, wat komt door problemen met de voorraad en bezorging. Op 5 april werd een recordaantal prikken gezet: 4,5 miljoen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.