Premium

Steengoed, maar niet geliefd. Laconieke pingeldoos Billy Bond is vaak mikpunt van kritiek op de tribune. ’Hij werd altijd ondergewaardeerd, maar wij wisten hoe goed hij was’

Billy Bond scoort tegen FC Amsterdam in 1978.
© Foto Nationaal Archief
Volendam

Jan Bond ’Billy’ is een rasvoetballer: snel, slim, goede passeerbeweging en makkelijk scorend. Zijn ploeggenoten erkennen zijn kwaliteiten, maar op de tribune is hij vaak het mikpunt van kritiek. De eigenzinnige Bond pingelt te veel naar de mening van veel supporters. „Hij werd altijd ondergewaardeerd, maar wij wisten hoe goed hij was”, zegt voormalig teamgenoot Arnold Mühren.

Nummer 26 in de Top 50 beste Volendamse voetballers

Jan Bond, beter bekend onder zijn bijnaam ’Billy’, neemt geen blad voor de mond. „Een kleurrijk figuur met een eigen mening, die daardoor vaak tegen zere schenen trapte”, blikt Arnold Mühren terug op zijn ploeggenoot. Bond komt daardoor regelmatig in conflict met trainers en het Volendam-bestuur. En op de tribunes wordt hij uitgejouwd als hij een mannetje teveel probeert te passeren. Dat zijn broekje na de wedstrijd vaak nog schoon is, wordt hem evenmin in dank afgenomen. Toch speelt de aanvallende middenvelder - ook vaak in de spits geposteerd - ruim 250 competitiewedstrijden voor Volendam tussen 1965 en 1978. Mühren: „Als hij niet meedeed, dan miste je hem echt.”

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen