Mexico biedt excuses aan de inheemse Maya's aan

De Mexicaanse regering heeft maandag officieel excuus aangeboden aan de inheemse Maya-bevolking voor de "verschrikkelijke misdaden" die tegen hen zijn gepleegd in de eeuwen sinds de Spaanse verovering. De verontschuldiging van de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador maakt onderdeel uit van een reeks evenementen waarmee dit jaar stil wordt gestaan bij de 500ste verjaardag van de verovering door de Spanjaarden en het tweehonderdjarige bestaan van de Mexicaanse onafhankelijkheid.

"We bieden de meest oprechte excuses aan het Maya-volk aan voor de verschrikkelijke misdaden die zijn begaan door individuen en nationale en buitenlandse autoriteiten tijdens de verovering, gedurende drie eeuwen van koloniale overheersing en twee eeuwen van een onafhankelijk Mexico", zei López Obrador.

Hij werd bij de ceremonie in de zuidoostelijke staat Quintana Roo vergezeld door de president van Guatemala, Alejandro Giammattei. López Obrador verwees in het bijzonder naar de kastenoorlog van 1847-1901, een inheemse opstand waarbij ongeveer 250.000 mensen zouden zijn omgekomen. Zijn regering erkende ook het racisme en de verwaarlozing waarmee de etnische minderheid nog steeds wordt geconfronteerd.

"We bieden onze excuses aan het Maya-volk van Mexico voor het onrecht dat hen in de loop van de geschiedenis is aangedaan en voor de discriminatie waarvan ze vandaag de dag nog steeds het slachtoffer zijn," zei minister van Binnenlandse Zaken Olga Sánchez Cordero.

Giammattei, wiens land een grote Maya-bevolking heeft, zei dat slavernij en oorlog zijn vervangen door andere problemen, zoals geweld en migratie. "We worden nog steeds geconfronteerd met het verlies van mensenlevens - nu als gevolg van de georganiseerde misdaad, ondervoeding en de zoektocht naar kansen die zo veel mensen ver weg zoeken", zei hij.

Tijdens de ceremonie waren protesten te horen van bewoners die zich verzetten tegen de bouw van Lopez Obrador's 'Maya Train'-project om Caribische resorts te verbinden met oude archeologische vindplaatsen. Critici van de spoorlijn zeggen dat die schade zal toebrengen aan het milieu en de inheemse gemeenschappen.

Het grote rijk van de Maya's strekte zich vanaf enkele honderden jaren voor Christus tot circa 900 na Christus uit over delen van Midden-Amerika en Mexico.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.