Den Helder herdenkt doden uit de Tweede Wereldoorlog met geïmproviseerde bijeenkomsten

Burgemeester Jan de Boer plaats de bloemenkrans bij de gedenkplaats voor de tachtig burgerdoden op Willemsoord.
© Foto George Stoekenbroek
Den Helder

Voor burgemeester Jan de Boer was de 4-mei-herdenking van dinsdag zijn eerste in Den Helder. Ondanks het geïmproviseerde programma maakte het indruk. ,,De oorlog raakt ons nog altijd diep, zelfs de derde generatie.’’

De Boer besloot dinsdag zijn herdenkingsprogramma rond twee uur ’s middags op Willemsoord waar kransen en bloemen werden geplaatst voor de gedenkplaat voor de tachtig burgerdoden. ,,Het is nog altijd goed om hierbij stil te staan, want het raakt ons altijd nog diep’’, aldus De Boer. ,,Dat geldt gelukkig ook voor de jongeren, de derde generatie. Mijn ouders waren van voor de oorlog, ik ben van na de oorlog. Dat onderscheid valt langzamerhand weg, maar de oorlog leeft wel voort. Dat blijkt ook uit de films die over de oorlog worden gemaakt en uit de boeken die erover worden geschreven. Mijn gedachten gaan bij deze herdenkingen niet alleen uit naar de Tweede Wereldoorlog, maar ook naar vredesmissies in Irak of het voormalige Joegoslavië.’’ De herdenking op Willemsoord ging gepaard met een taptoe en een stilte van twee minuten.

(Tekst gaat door onder de foto)

Burgemeester Jan de Boer en raadslid Harmen Krul tillen de krans naar het monument ’Den vaderland getrouwe’ aan de Prins Hendriklaan.
© Foto Mediahuis

In het bijzijn van raadslid Harmen Krul had De Boer om 10 uur ook de plechtigheid bij het oorlogsmonument ’Den vaderland getrouwe’ aan de Prins Hendriklaan in Den Helder bijgewoond. Door de coronamaatregelen was deze 4-mei-herdenking niet ’s avonds rond de klok van acht uur. Scouts van Jutters Willemsoord en Minerva overhandigden de kransen en bloemen ter nagedachtenis aan de doden uit de Tweede Wereldoorlog aan afgevaardigden, die bij het monument aanwezig waren. Onder meer de gemeente Den Helder, de Koninklijke Marine, het 4 en 5 Mei Comité, de Joodse Gemeente Den Helder en de Stichting 15 Augustus legden kransen en bloemen neer. Ook bij het monument ’Voor hen die vielen’ bij De Vijfsprong was een korte plechtigheid. Op de plek vlakbij de watertoren van Den Helder legde De Boer bloemen neer.

De reguliere dodenherdenking om acht uur ’s avonds gaat niet door. Wel is een digitale herdenking met gemonteerde beelden van de drie ceremonieën die dinsdag werden gehouden en een toespraak van De Boer die in schouwburg De Kampanje was opgenomen.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.