Kermis Berkhout ingezegend door Paus Parva Gregorius Lepus VII [video]

Kermis Berkhout ingezegend door Paus Parva Gregorius Lepus VII.
© Foto aangeleverd
Berkhout

Opnieuw strooit de coronapandemie roet in het eten: inwoners van Berkhout moeten de jaarlijkse kermis, dit jaar van zaterdag 1 tot en met maandag 3 mei, node missen. Toch wist het kermiscomité feestgangers blij te verrassen met een fijne inleiding van het jaarlijkse dorpsfeest, al ging dit gepaard met de nodige aanpassingen.

Het leek zo’n mooi idee: in deze barre tijd de kermis van Berkhout laten inzegenen door niemand minder dan paus Parva Gregorius Lepus VII. Zo’n opstekertje kon de plaatselijke bevolking ten tijde van de coronacrisis wel gebruiken.

Helaas werd de ingeplande processie met de hiervoor -met kerkorgel ingerichte- pausmobiel in overleg met burgemeester Monique Bonsen en de handhaving al voor vertrek op het dorpsplein afgelast. In allerijl werd een online kerkdienst georganiseerd.

Na de aankondiging van de ludieke processie op social media, kreeg Sjon Kooy, een van de initiators achter de processie, een telefoontje van de gemeente dat deze geen doorgang mocht vinden. ,,Er stond ons een flinke dwangsom te wachten als we wel de weg op zouden gaan. Dat risico wilden we niet nemen. We zijn meteen creatief aan de slag gegaan om iets nieuws te bedenken.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Door het verbod op een processie door het dorp vanwege de coronacrisis, vond in Berkhout een online inzegening van de jaarlijkse kermis plaats.
© Foto aangeleverd

Het resultaat: een online inzegening van de kermis, opgenomen in de kerk tegenover partycentrum De Ridder. ,,De kerk wilde meewerken, de kostuums hadden we al en cafébaas Alex Haagsma en zijn dochter Eefje en vriendin Jill de Lange stonden meteen klaar om te figureren.

In het filmpje neemt dorpsgenoot Edwin de Weerd de rol van paus op zich, Kooy zelf speelt de reddende engel:

Kooy heeft ondanks de teleurstelling wel begrip voor het besluit van de gemeente. ,,Deze is door het gebeuren in De Goorn behoorlijk in haar hemd gezet. Het is logisch dat sindsdien alles op scherp staat. Al geloof ik niet dat onze processie een gevaar zou vormen voor de volksgezondheid, we zien de gemeente liever als medestander als tegenstander in deze crisisperiode.

De kermis van Berkhout vindt officieel plaats van 1 tot 3 mei. Er is geen programma voor activiteiten opgesteld. De uitbaters van partycentrum De Ridder stellen zondag hun terras open: reserveren is wel verplicht.

Lees ook: Straatfeest met 300 mensen in De Goorn door politie beëindigd; politie gebruikt wapenstokken

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen