Coronapatiënt niet aan lot overgelaten na ziekenhuis: ’We weten dat ze tegen grenzen kunnen aanlopen’

Sommige coronapatiënten zijn na een jaar nog niet de oude. Klinisch psychologen zien dat in de praktijk.
© Foto EPA
Hoorn

Sommige coronapatiënten zijn na een jaar nog niet de oude. Klinisch psychologen zien dat in de praktijk.

Patiënten die op de afdeling intensive care hebben gelegen worden zes weken na ontslag uitgenodigd voor een nagesprek met verpleegkundigen. Zo nodig iets later, als ze een revalidatietraject volgen van bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut en psycholoog. Er worden ook revalidatieprogramma's aangeboden aan ex-coronapatiënten, die met fysieke dan wel mentale klachten kampen.

Sona Rutten: ,,Ze lijden bijvoorbeeld aan traumatische herbeleving. Kunnen niet slapen, hebben last van angsten en depressies. Af en toe schuiven wij als klinisch psychologen aan bij revalidatieprogramma's.”

Collega Renate Nicolaas verwacht een toename van deze zogeheten long (lang)covid-patiënten: ,,Die groep, die langer last heeft van een covidinfectie dan anderen, komt beter in beeld. We weten dat ze tegen grenzen kunnen aanlopen. Ze willen te snel te veel doen. Als dat niet lukt, krijgen ze een terugslag. Wij leren ze te stoppen met vechten. Ze moeten de tijd nemen, grenzen in acht te houden. Dat levert een positieve bijdrage op aan herstel.”

Lees ook: Het belang van nazorg voor ziekenhuismedewerkers: ’Meerdere doden in één nacht is heftig’

Ze weet van relatieproblemen vanwege covid-19: ,,Soms ervaart een partner meer last dan de patiënt. De vrouw bijvoorbeeld heeft behoefte te praten. De man weet van niets, gaat het gesprek liever uit de weg. Onze afdeling geestelijke verzorging kan familie betrekken bij gesprekken. Via de huisarts is ook de GGZ in te schakelen. Corona laat diepe sporen achter bij patiënt en naasten.”

Lees ook: Ziekteverzuim verdubbeld op corona-afdelingen Dijklander Ziekenhuis: opgelopen tot 14,65 procent

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen