De titel is voor Den Helder: verleden Helderse basketbalsters heeft met vijftiende landskampioenschap weer een toekomst [video]

Barendrecht isgeklopt. De eerste landstitel sinds 2009 is binnen.
© Foto Orange Pictures/Luka de Kruijf
Barendrecht

BV Den Helder wás Meindert van Veen. Maar de kampioenenmaker die er als enige coach titels en prijzen verzamelde heeft een opvolger. Mario Bennes haalde vorig jaar al de beker terug die sinds 2007 niet meer in de prijzenkast stond. Daar kwam donderdagavond na 2009 een vijftiende landstitel bij voor een ploeg die bovendien weer toekomst heeft. Het leverde Bennes ook nog de eretitel coach van het jaar op.

Van de drie etappes die naar het grote succes voerden kostte het laatste stukje Den Helder achteraf de minste moeite, 79-101. Er werd gerekend op vurige tegenstand van Binnenland die nooit kwam. Domweg omdat de favoriet voor de titel niet langer oppositie duldde.

Ver weg van de Sportlaan of niet, gesteund door het compleet meegereisde bestuur van Topbasketbal Den Helder waar de vrouwenploeg onder valt, voelde de machthebber, nu ook in de praktijk, van de eredivisie zich helemaal thuis.

(Tekst gaat door onder de foto)

Mario Bennes, coach van het jaar, legt uit wat hij verwacht.

Niets hoefde nog, maar er mocht van alles, zei Mario Bennes in de aanloop. De coach van Den Helder, die zo’n actieve en succesvolle carrière meemaakte, kent zijn klassiekers. Zijn ploeg nam ook in deze finaleserie het thuisvoordeel van de koploper in de reguliere competitie met zich mee.

Een nederlaag in sporthal De Driesprong zou in dat geval altijd nog een herkansing opleveren in eigen huis. Die zat er geen moment in. ,,De start was wat stroef maar daarna hebben de dames zich van hun beste kant laten zien.’’

Binnenland kon zich na de 82-75 nederlaag eerder deze week niets meer veroorloven in een serie die door het olympische programma van de drie tegen drie selectie tot maximaal drie duels was ingekort.

(Tekst gaat door onder de foto)

Aanvoerder Janiek van Veen rent met de beker naar haar team.
© Foto Orange Pictures/Luka de Kruijf

Den Helder was al vaker in de play-offs getest op de kwaliteit van mentaliteit. Tripple Threat Haarlem kwam ver maar boog in de verlenging van wedstrijd twee. Grasshoppers opende de halve finale zelfs met een zege in sporthal Sportlaan maar daar bleef het ook bij.

Niettemin waren het serieuze inspanningen, tegenover de relatief vrije doortochten die Binnenland kreeg tegen eerst Jolly Jumpers en daarna ook van Lekdetec in Bemmel. Het verlies in Den Helder was pas de eerste tegenvaller in de play-offs. Hoe toen een achterstand van maximaal veertien punten werd gerepareerd gaf ook vechtlust weer.

Vanaf minuut één schakelde Den Helder die nu uit bij de tegenstander. Die gebukt ging onder het moeten winnen. En daardoor niet was opgewassen tegen de vrijheid blijheid van de tegenstander. Die dartelend over de vloer ging en dat, inmiddels gillend, tot en met de huldiging, volhield.

Snel een gaatje forceerde (7-16) en Binnenland na het eerste kwart al stof tot nadenken gaf, 16-30. Het verschil liep richting de rust nog verder op, 36-54. Helderse scores bleven vallen met Sarah Curran en Zoë Slagter die hun ploeg voorgingen. De sterkhouders van Binnenland konden hun stempel ditmaal veel minder drukken.

Deze rolverdeling veranderde niet in de tweede helft. Het slotakkoord van tien minuten werd bij 53-76 ingezet. Die marge gaf genoeg vertrouwen om te beschermen door een ploeg met de meeste kwaliteit.

,,Hier ben ik voor teruggekomen’’, zei Kourtney Treffers die een carrière bij de marine verkoos boven langer door Europa toeren. ,Ik was even bang dat ik het door mijn enkelblessure niet vol zou houden. Gelukkig heb ik het team op mijn manier kunnen helpen,’’ aldus de de enige Helderse in het All Star team.

Topscores Den Helder: Curran 31, Slagter 19 , Fleuren 15, Van Veen 12.

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen