Het is weer eens raak. Britse of Amerikaanse oorlogsbommen op de kade van de visafslag in Den Helder. Explosieven Opruimingsdienst ontfermt zich over ’gevaarlijk oud ijzer’ [video]

Medewerkers van de EOD buigen zich over het opgeviste wapentuig.

Arie Booy
Den Helder

,,Weer een beetje vuurwerk op de haven”, zegt Bert de Groot terwijl hij foto’s maakt van door vissers aangevoerd wapentuig uit de Tweede Wereldoorlog.

De bodem van de Noordzee ligt bezaaid met tachtig jaar oude munitie omdat bommenwerpers van de geallieerden bij de terugvlucht naar Engeland resterende bommen in zee lieten vallen.

Het was te gevaarlijk om te landen met actieve bommen in het ruim. Daardoor raakt nog geregeld onontploft wapentuig in de visnetten; soms met fatale gevolgen aan dek.

Woensdag werden enkele Britse of Amerikaanse explosieven op de kade bij de visafslag in Den Helder gedeponeerd. De politie werd opgeroepen en deskundigen van de Explosieven Opruimingsdienst ontfermden zich over het oud ijzer. Het ziet er weliswaar uit als schroot, maar kan nog steeds zeer gevaarlijk zijn.

De explosieven zijn op het strand tot ontploffing gebracht.

Om die reden is de mijnendienst van de marine vrijwel dagelijks in touw om delen van de Noordzee bomvrij te maken. Gaat het om een bijzonder zware jongen, zoals een 500 ponder die wordt aangetroffen, dan dalen duikers af naar de diepte om het projectiel met een springlading onklaar te maken.

Niemand weet precies hoeveel bommen, granaten en mijnen uit de Tweede Wereldoorlog op de zeebodem liggen, maar wereldwijd moet het gaan om miljoenen tonnen conventionele bommen en chemische wapens. Niet voor niets is de wapenspreuk van de mijnendienst: Sit Mare Securum, opdat de zee veilig zal zijn.

Roestige en verweerde explosieven op de kade.© Foto Bert de Groot

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.