Van chilipepertjes word je heel gelukkig

Hanneke van den Berg

Katinka Lansink Dodero is half Peruaans, half Nederlands en ofschoon ze in Nederland geboren is, heeft ze het geboorteland van haar moeder altijd in het hart gesloten. Die liefde uit zich ook in haar kookboek ’Mi casa Peru’.

Peru heeft een van de grootste biodiversiteiten ter wereld: het Andesgebergte, de Stille Oceaan en het Amazonegebied hebben verschillende subklimaten en ecosystemen. Dit levert veel prachtige groente en fruit en verse vis op. „De Peruanen hebben veel respect voor Moeder Aarde en zorgen er dan ook voor dat niets wordt weggegooid”, zegt Katinka Lansink. Een van haar signatuurgerechten is ceviche, rauwe vis gegaard in limoen en zeezout, waarop je eindeloos kunt variëren.

„In Peru spelen chilipepers, oftewel ajies (uitgesproken: aa-gies) een belangrijke rol in de keuken. „Er zit meer vitamine A in dan in welke andere eetbare plant ook, plus vitamine B en C, ijzer, kalium, magnesium en vezels. En ook heel belangrijk: chilipepers maken het gelukshormoon endorfine in de hersenen aan”, zegt ze. Eén kleine waarschuwing: wrijf niet in je ogen na het snijden van de pepertjes...

Katinka Lansink Dodero: ’Mi casa Peru’. Uitg. Luitingh Sijthoff, 25 euro.

d1bff224-a28b-11eb-a2dc-0255c322e81b.pdf

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.