Super League: de puinruimer is ook de veroorzaker van de hele rotzooi in het voetbal | commentaar

Fans van Liverpool hingen maandag spandoeken op bij hun eigen stadion om hun onvrede te uiten over de Super League.
© Foto AFP/PAUL ELLIS

De voetbalwereld is in schok. Fans, liefhebbers, opiniemakers en profspelers wereldwijd spreken via de (sociale) media hun afschuw uit over de zogeheten Super League.

Een groepje steenrijke voetbalclubs uit Engeland, Spanje en Italië wil een eigen, exclusieve Europese topcompetitie opzetten. Daarmee verdienen ze duizelingwekkende bedragen. De Europese voetbalbond Uefa is des duivels; zonder deze topclubs verliest ’hun’ Champions League - het huidige toptoernooi - aanzienlijk aan aanzien. En dus aan waarde. De Uefa dreigt met alle denkbare sancties voor de opstandige clubs, waaronder Liverpool, Real Madrid en Juventus.

Voetbalfans scharen zich in groten getale achter de Uefa. Pak ze vooral aan, die geldbeluste rebellen. Je zou bijna vergeten dat de Europese voetbalbond dit monster zelf creëerde. Al jarenlang doet de Uefa er alles aan om de rijkste clubs nog rijker te maken. Het is voor de vermogende teams uit de grote competities bijvoorbeeld veel makkelijker zich te plaatsen voor de Champions League. Bovendien krijgen ze op basis van in het verleden behaalde resultaten ook nog eens meer geld voor hun deelname.

De Uefa werkt al jaren met een vorm van omgekeerde solidariteit, waarbij iets als ’financial fair play’ bovendien een wassen neus is. Waar de rijkste clubs hun geld vandaan halen, of hoe hoog hun schulden zijn, zal de Uefa een zorg zijn. In zo’n systeem is een Super League een logische vervolgstap. Dit is dé manier voor de clubs om nog rijker te worden. Het vervelende voor de Uefa is: dit gaat buiten de Uefa om.

Met de komst van een Super League verdwijnt de inclusiviteit uit de Europese voetbalcompetitie. Elke profclub in Europa heeft theoretisch een kans ooit in de Champions League te spelen tegen FC Barcelona. Het zijn de sprookjes van de kleine clubs die het voetbal voorzien van de magie.

Elke voetballiefhebber weet nu: de tijd van sprookjes is voorbij. De rijken spelen straks exclusief tegen elkaar. De hoop is gevestigd op de Uefa: krijgt de bond de scherven nog gelijmd en gaat het megalomane plan van de Super League alsnog van tafel? Maar laat er geen misverstand over bestaan: de puinruimer is ook de veroorzaker van de hele rotzooi.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen