Burgemeester Koggenland ’ontzettend teleurgesteld’ over straatfeest De Goorn. ’Ik roep inwoners dringend op om hun gezond verstand te blijven gebruiken’

Jongeren stroomden massaal naar het centrum van het dorp om het kermisweekend te vieren.© Foto Mediahuis/Sophie Biesboer

Sophie Biesboer
De Goorn

Burgemeester Monique Bonsen van de gemeente Koggenland is ’ontzettend teleurgesteld’ over het straatfeest in De Goorn, waar vanmiddag het kermisweekend werd gevierd zonder de coronamaatregelen in acht te nemen.

Honderden jongeren, maar ook oudere dorpsbewoners, kwamen bijeen en hielden kermisborrels op diverse erfopritten, maar ook op straat. Er werd geen afstand gehouden en de aanwezigen droegen geen mondkapjes.

Lees ook: Straatfeest met 300 mensen in De Goorn door politie beëindigd; politie gebruikt wapenstokken [video]

De politie was aanwezig, maar besloot het feest te gedogen, om escalatie te voorkomen. Toch werd even na negen uur ’s avonds ingegrepen. Daarbij werden wapenstokken en honden gebruikt.

Toestroom beperken

„Het stelt mij ontzettend teleur dat inwoners zich toch verenigd hebben”, meldt burgemeester Bonsen. Voorafgaand aan het weekend waarin normaal gesproken de kermis zou plaatsvinden waarschuwde ze al dat ze dergelijke bijeenkomsten niet zou tolereren. „De politie heeft aanwezigen meerdere keren verzocht om weg te gaan. Dit gebeurde niet. Toegangswegen werden afgesloten om de toestroom te beperken. Uiteindelijk heeft de politie het straatfeest kunnen beëindigen.”

Lees ook: Straatfeest in kermisweekend De Goorn, met honderden jongeren. ’Bloed kruipt waar het niet gaan kan’

„Vanaf het moment dat bekend werd dat er tegen de regels in een straatfeest zou worden gehouden in de Goorn, hebben wij geprobeerd in contact te komen met de organisatoren”, vervolgt Bonsen. „Dat is niet gelukt. Vervolgens hebben we vandaag het gebied de hele dag in de gaten gehouden en is er geprobeerd om mensen te bewegen naar huis te gaan. Alle inspanningen zijn er op gericht om escalatie te voorkomen. Helaas was toch een inzet van de politie nodig.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Burgemeester Monique Bonsen© gemeente Koggenland

Volhouden

„Dit soort situaties wil ik te allen tijden voorkomen”, zegt Bonsen, die als burgermoeder verantwoordelijk is voor de veiligheid in Koggenland. „Ik roep inwoners dringend op om hun gezond verstand te blijven gebruiken. Het einde van de crisis is in zicht, we moeten met elkaar nog even volhouden.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen