Raúl Castro bevestigt aftreden als leider Communistische Partij

Raúl Castro stapt op als leider van de Communistische Partij van Cuba. Hij bevestigde zijn alom verwachte aftreden vrijdag op de eerste dag van een belangrijk partijcongres in Havana.

Volgens de 89-jarige Raúl is het tijd om de macht door te geven aan een jongere generatie. Fragmenten van zijn speech zijn door de staatstelevisie uitgezonden. Hij zei dat hij naar tevredenheid het leiderschap kan overdragen aan een groep partijloyalisten die tientallen jaren ervaring hebben. Ook zei hij tegen de honderden aanwezigen dat hij tot aan zijn dood klaarstaat "om het vaderland, de revolutie en het socialisme" te verdedigen.

Wie Raúl als partijleider opvolgt, is nog niet bekend. Waarschijnlijk wordt dat de 60-jarige Miguel Diaz-Canel, die in 2018 ook al het stokje van hem overnam als president van het land.

Het aftreden van Raúl betekent dat er formeel een einde komt aan het Castro-tijdperk, dat begon met de Cubaanse revolutie in de jaren 50. Raúl volgde in 2008 zijn broer Fidel op, die met zijn gezondheid kwakkelde. 'El Lider' stierf in november 2016 op negentigjarige leeftijd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.