Nieuwe biertjes die smaken naar de oude Zuiderzeebodem [video]

Zuiderzeebier.
© Foto Madelon Dielen
Enkhuizen

Wortelen en bieten, brood dat niet meer verkocht wordt, maar ook stroop en specerijen als nootmuskaat en steranijs. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is niet open tijdens de Nationale Museumweek 2021, maar verkoopt deze hele week wel online twee nieuwe Zuiderzeebieren, geïnspireerd op de geschiedenis van de Zuiderzee.

Het Brouwdok in Harlingen heeft een kruidig biertje gefabriceerd met de naam Suker Surep Dubbel, geïnspireerd op oude streekgerechten en specerijen, als een moderne versie van het schippersbiertje. Brouwerij Stijl uit Almere heeft de Zeebodem Saison gebrouwen, gebaseerd op landbouwproducten uit de Flevopolder, de oude Zuiderzeebodem, zoals wortelen en bieten, maar ook onverkocht brood.

Microbrouwerijen

Het concept voor het eigen Zuiderzeebier is bedacht door de Foodcurators, waarmee het museum al eerder heeft samengewerkt. Het Zuiderzeemuseum wil meer microbrouwerijen rond het IJsselmeer inspireren tot het ontwikkelen van een uniek Zuiderzeebier. Hiervoor stelde Foodcurators vier inspiratiekisten samen rond thema’s als schaarste, smaken, functionaliteit en het veranderende landschap. Daarmee kan steeds een ander onderdeel van de Zuiderzeegeschiedenis in het Zuiderzeebier worden geproefd.

Pubquiz

Tijdens de Nationale Museumweek en van 15 tot en met 25 april, zijn de twee bieren verkrijgbaar met een bierborrelbox, waarmee zondagmiddag 25 april de introductie van het Zuiderzeebier wordt gevierd tijdens een gratis online te volgen Must See Pubquiz.

Vanaf 16.30 uur kunnen deelnemers via de quiz hun kennis van Nederland en typisch Nederlandse iconen als tulpen, molens en kaas testen. Aanmelden voor de quiz, die overigens ook zonder de bierborrelbox te volgen is, kan via de website van het Zuiderzeemuseum.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen