In winkel je moeder een handje helpen. In de ochtend volgt ze online lessen, in de middag staat Zoë in de zaak van haar moeder

Zoë achter de balie in de winkel van haar moeder.
© foto kees de boer
IJmuiden

Op de ramen staat: ’Alles voor tien of vijftien euro’. Bij B Chic Fashion Boutique koop je kleding voor een klein prijsje.

De zeventienjarige Zoë werkt in de winkel om haar moeder Ginger, die de eigenaar is, een handje te helpen. Tussen twaalf en drie ontvangt ze klanten die een afspraak hebben gemaakt om even te kunnen snuffelen tussen de rekken met dameskleding en sinds kort ook nog woonaccessoires.

,,Ik vind het leuk om te doen”, zegt Zoë. ,,In de ochtend volg ik online lessen voor mijn opleiding als Helpende aan het Nova College Beverwijk, en dan werk ik ’s middags hier.”

Ze vertelt dat het ’best wel rustig is’ en dat ze daarom alles voor een lage prijs verkopen. ,,Dan kunnen we toch nog wat omzet draaien.”

Wat momenteel goed loopt?

,,De zomerjurkjes, daar verkoop ik er best veel van.”

Advies geven vindt ze ook belangrijk, zegt ze. ,,Als iets niet mooi staat, zeg ik dat gewoon. Ja, daar moet je wel eerlijk in zijn, vind ik.”

Het werk in de winkel helpt haar ook om de saaie coronatijd door te komen, zegt ze. ,,Ik vind het waardeloos dat je nergens naartoe kunt: geen feestjes, niet uitgaan, geen bioscoop, allemaal dingen die ik leuk vind. In de winkel maak je af en toe een praatje met de klanten, daar leer ik soms ook nog van. Krijg ik tips over mijn opleiding bijvoorbeeld, want ik weet nu echt nog niet wat ik worden wil. Als ik nu thuis zou zijn, zou ik op de bank zitten, denk ik. Er gebeurt toch niets buiten.”

Een klant die bij de spiegel staat, vraagt wat de trui kost die ze aan het passen is. ,,Is ’ie tien of vijftien euro?”, wil de vrouw weten. ,,Tien euro, mevrouw”, antwoordt Zoë. ,,Prima, zegt de klant. ,,Dan doe ik deze er ook bij.”

De dag zit er bijna op, nu. Nog een paar dingen te doen voordat ze afsluit: de kas opmaken, beetje schoonmaken en het licht uitdoen. Zoë heeft haar centjes weer verdiend vandaag.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen