Scheidsrechter Van Egmond kost AZ de beker, daar is heel Alkmaar van overtuigd | Column Brian Wijker

De hele staf van AZ, inclusief trainer Louis van Gaal, is kwaad op scheidsrechter Dick van Egmond tijdens de finale tegen Ajax.
© Foto Hans van Weel
Alkmaar

In zijn column in de wekelijkse AZ-podcast heeft Brian Wijker het dit keer over de bekerfinale van 2007: AZ-Ajax in de Kuip. Het is een zinderende finale, inclusief tumult, opwinding, een verlenging en een penaltyserie.

Scheidsrechter Joey Kooij – een zwager van AZ-aanvaller Calvin Stengs – kreeg dit weekend de wind van voren van Fortuna Sittard-verdediger Roel Janssen. Die had rood gekregen en noemde de jonge leidsman een ’arrogant mannetje’ dat ’niet kan fluiten’.

Zondagavond ging scheidsrechtersbaas Dick van Egmond op televisie in op die uitlatingen. Hij liet weten achter Kooij te staan. Iedere week bespreekt Van Egmond bij ESPN discutabele arbitraire beslissingen. Hij is de man die het Nederlandse korps naar een hoger niveau moet tillen.

(Tekst gaat verder na de foto)

De aanvoerders Jaap Stam en Shota Arveladze met scheidsrechter Van Egmond voor de aftrap.
© Foto Joop Boek

Als ik Van Egmond zie, denk ik steevast terug aan één wedstrijd: de bekerfinale van AZ tegen Ajax in 2007. De wedstrijd eindigt in 1-1, waarna Ajax via penalty’s wint.

De Amsterdammers, die zondag in de finale staan tegen Vitesse, komen die zondag tegen AZ al vroeg op achterstand. Moussa Dembele snijdt naar binnen en klopt Maarten Stekelenburg in de korte hoek. Het doelpunt zorgt voor ontlading, AZ heeft een paar dagen eerder de titel weggegeven tegen Excelsior en bekerwinst moet een fijne pleister op de wonde worden.

(Tekst gaat verder na de foto)

Het afgekeurde doelpunt van Ryan Donk. Zwaar gehinderd door Gabri werkt Donk de bal in het doel, maar volgens scheidsrechter Van Egmond heeft Donk daarbij hands gemaakt.
© Foto Joop Boek

AZ is heer en meester en lijkt op 2-0 te komen. Koppend frommelt Ryan Donk – de uiteindelijke schlemiel in de penaltyserie – de bal binnen. Van Egmond keurt de goal op advies van zijn grensrechter af vanwege hands. Volgens AZ-trainer Louis van Gaal is dat een ’onbegrijpelijke’ beslissing. Als het doelpunt dan toch moet worden geannuleerd, dan zou het toch zeker een strafschop moeten zijn. Donk wordt namelijk fors onderuit getrokken door Ajacied Gabri, die later in dat duel met een rode kaart mag inrukken na Demy de Zeeuw op het hoofd te hebben geslagen.

Strafschoppenserie

Nog meer boosheid is er bij AZ als Van Egmond bij het ingaan van de strafschoppenserie zélf besluit dat de penalty’s aan de kant van het Ajax-publiek moeten worden genomen. Van Gaal twijfelt niet aan de vooringenomenheid van de huidige scheidsrechtersbaas. „Hij floot gemiddeld drie keer tegen ons en één keer tegen hun”, zegt Van Gaal na de wedstrijd. De scheidsrechter kost AZ de beker, daar is heel Alkmaar van overtuigd.

(Tekst gaat verder na de foto)

Demy de Zeeuw (links) in duel met Wesley Sneijder. Op de achtergrond Ryan Babel en Grétar Steinsson.
© Foto Joop Boek

De strafschoppenserie gaat dus verloren en AZ ziet een mooi seizoen op traumatische wijze eindigen. Een paar weken later gaat het namelijk ook in de play-offs om een Champions League-ticket mis tegen de Amsterdammers.

Zondag, als Ajax en Vitesse tegenover elkaar staan in De Kuip, is die finale en de rivaliteit met de Noord-Hollandse buur even vergeten. Want zondag is AZ erbij gebaat dat Ajax de dennenappel opnieuw pakt.

De gehele AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad is hier te beluisteren:

Het elftal van AZ voor de bekerfinale tegen Ajax. Staand van links naar rechts: Grétar Steinsson, Moussa Dembele, Khalid Sinouh, Ryan Donk, Kew Jaliens. Gehurkt: Maarten Martens, Shota Arveladze, Simon Cziommer, Tim de Cler, Demy de Zeeuw, Julian Jenner.
© Foto Joop Boek

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen