Huis met de beelden in Haarlem is uit de steigers

Haarlem

Het Huis met de Beelden is van alle steigers ontdaan. Stadsherstel Amsterdam, de eigenaar van het pand aan de Wagenweg 242 in Haarlem, heeft Huis Eindenhout laten verven in de oorspronkelijke roomwitte kleur. De gelijkenis met het nabij gelegen paviljoen Welgelegen valt nu nog meer op. Momenteel wordt de hand gelegd aan de laatste werkzaamheden.

In 2018 kwam het rijksmonument in bezit van Stadsherstel Amsterdam nadat zij het met korting kon kopen van de vorige eigenaar, de Amsterdamse antiquair H.F. Bill die het vervallen huis in 1972 had gekocht. Hij had het huis teruggebracht naar wat hij dacht dat de authentieke kleuren waren: oudroze en groen.

Stadsherstel liet echter, voorafgaande aan de restauratie, een kleurhistorisch onderzoek uitvoeren. In sommige hoekjes konden wel vijftig lagen oude verf worden onderscheiden. Dit leidde tot een verrassende uitkomst, namelijk dat Huis Eindenhout oorspronkelijk een roomwitte kleur had toen het in 1790 werd gebouwd en opgeleverd voor de rijke Amsterdamse leerhandelaar George Gerard Lans.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het neoclassicistische herenhuis met twee witmarmeren sfinxen waaraan de bijnaam ’Huis met de beelden’ is ontleend, is een van de meest karakteristieke gebouwen van Haarlem.

Naar aanleiding van bouwhistorisch onderzoek wordt het pand toegeschreven aan architect Abraham van der Hart (1747-1820), die ook het nabijgelegen paviljoen Welgelegen - het huidige Provinciehuis van Noord-Holland - heeft ontworpen. Nu Eindenhout zijn oorspronkelijke kleurstelling terug heeft gekregen, is de gelijkenis tussen beide gebouwen treffend, meent Stadsherstel Amsterdam.

(Tekst gaat door onder de foto)

Ruth van der Puijl, bouwdeskundige van Stadsherstel Amsterdam begeleidt de restauratie van het Huis met de Beelden.
© archieffoto united photos/toussaint kluiters

De sfinxen van het Huis met de beelden zijn inmiddels bevrijd uit hun ’kooien’, die ze in de winter altijd beschermen tegen de vorst. Deze glazen kasten worden momenteel geschilderd.

De natuurstenen treden aan de straatzijde worden eind deze maand gedemonteerd. Die waren verzakt en zullen na een grondige schoonmaak en restauratie worden teruggeplaatst.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen