Geen extra strand bij Hoorn, maar een tijdelijke ’werkbaan’

Het buitendijkse ’strand’.
© Foto Mediahuis
Hoorn

Het is verschillende mensen al opgevallen dat het ’best een breed fietspad’ wordt, daar buiten de Westerdijk in Hoorn. Sommigen vroegen zich zelfs af of het stuk tussen Visserseiland en schouwburg Het Park soms óók strand wordt, net als aan de andere kant van de schouwburg. Maar nee.

Aan de binnenstadskant wordt gewerkt aan de aanleg van een ’buitenberm’ met een doorgaand fiets- en wandelpad. Om die aan te kunnen leggen heeft de Alliantie Markermeerdijken, de samenwerking tussen hoogheemraadschap, Boskalis en VolkerWessels, een tijdelijke ’werkbaan’ van zo’n dertig meter breed opgespoten. Die dient ook meteen als ’voorbelasting’ ter versterking van de ondergrond. Eind mei, begin juni wordt nog een tweede zandlaag aangebracht. De werkbaan wordt nog voorzien van steenbekleding op de waterlijn. Dit werk duurt 3,5 maand.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een werknemer van Boskalis brengt waterspanningsmeters aan, waarmee de reactie van de bodem op de zandophogingen in de gaten kan worden gehouden.
© Foto Mediahuis

De Alliantie laat het zandpakket vervolgens een jaar rusten. In die periode is het oude voetpad bovenop de dijk weer toegankelijk.

Na dat jaar wordt de buitenberm in drie tot vier maanden afgewerkt. Een flink deel van de voorbelasting wordt weer afgegraven. Er wordt een kleilaag aangebracht. Daarop komt het fiets- en wandelpad, van ongeveer zes meter, met aan de toekomstige buitenzijde een bekleding van basalton en aan de waterlijn breuksteen met daar bovenop Noordse steen. Totale breedte zo’n veertien meter. Uiteindelijk wordt het restant van de werkbaan weer verwijderd. De werkzaamheden nemen in totaal anderhalf jaar in beslag.

Zie ook de website van de Alliantie Markermeerdijken

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen