Premium

Zaanse hardloper Benjamin Romkes (56) bezit nog altijd nationale records bij masters: ’Als je het gevoel hebt dat je weer kunt vliegen, denk je: kom maar op met weer een wedstrijd.’

Benjamin Romkes voor zijn huis in Itteren met zijn favoriete loopschoenen uit Japan en hond Flo.
© Orange Pictures/Frank Kerbusch
Itteren

Hij zette het hardlopen al meermaals op een lager pitje, maar steeds laaide het heilige vuur weer op. Dus sluit Benjamin Romkes nieuwe recordpogingen nooit uit.

Als hij de voordeur van zijn woning opendoet om een rondje te gaan hardlopen, kan hij de rivier als het ware al ruiken. We hebben het dan niet over de Zaan, de rivier waar hij in de omgeving tientallen jaren lang de kilometers aaneenreeg, maar de Maas. Want Zuid-Limburg is sinds vorig jaar de leefomgeving van geboren Zaandammer Benjamin Romkes, het dorp Itteren om precies te zijn. Op een steenworp afstand van Maastricht. De atleet, die als lid van AV Zaanland een vracht aan hardloopwedstrijden in de Zaanstreek en daarbuiten op zijn naam wist te schrijven, gedijt prima in de regio waar zijn vriendin oorspronkelijk vandaan komt. „We woonden eerst 3,5 jaar samen in Leiden, maar zijn een jaar geleden naar Itteren verhuisd. Het bevalt goed hier, er is veel mooie natuur. Ik loop hier vaak een prachtig rondje langs de Maas.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen