AZ richt zich op Ajax, dat zich voorlopig druk maakt om andere dingen

Pascal Jansen geeft zijn keeper Marco Bizot een boks.
© Foto ANP/Ed van de Pol
Alkmaar

Ajax-AZ, over twee weken, is misschien de wedstrijd waarin Ajax kampioen kan worden. Toch hebben de Amsterdammers, in tegenstelling tot AZ, eerst nog andere dingen aan hun hoofd.

AZ-trainer Pascal Jansen sprak zaterdagavond, na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Sparta, al over de ontmoeting met Ajax. Zijn ploeg heeft twee weken om zich voor te bereiden op de belangrijke Noord-Hollandse derby. Na twee nederlagen eerder dit jaar, voor de beker (0-1) en in de competitie (0-3), zal AZ het in Amsterdam anders aanpakken.

De ’luxe’ om op zaterdagavond al na te denken over Ajax-AZ, was de trainer van Ajax niet gegund. De ploeg van Erik ten Hag speelde zondag tegen RKC en krijgt de komende twee weken nog met AS Roma (Europa League), Vitesse (bekerfinale) en FC Utrecht (inhaalduel competitie) te maken, voordat AZ aan de beurt is.

Waar bij Ajax dus nog niemand bezig is met de mogelijke kampioenswedstrijd, daar gaat bij AZ de focus wél op het duel in Amsterdam. Voor AZ is de wedstrijd belangrijker dan voor Ajax, dat de titel niet meer kan ontgaan.

Tweede plek

AZ daarentegen is met PSV verwikkeld in een hevige strijd om de tweede plek. Beide ploegen wonnen afgelopen weekend en staan nog altijd gelijk in punten.

Jansen wil met AZ in ’het ritme’ blijven en daarom speelt AZ komende vrijdag een oefenduel. „We willen wedstrijden blijven spelen met de basisploeg, dus we gaan oefenen.” In dat oefenduel kan Jansen alvast experimenteren met eventuele aanpassingen richting het treffen met Ajax. „Ik ga rustig ’bomen’ over de tactiek die we gaan hanteren.”

Dat Ajax een moordend programma afwerkt kan in het voordeel van AZ zijn. „Dat speelt zeker mee.” Ook keek Jansen met belangstelling naar de manier waarop AS Roma Ajax afgelopen donderdag bestreed. „Wat je kunt leren van Italianen is: er zijn ook andere wegen naar succes”, wijst Jansen op de bij vlagen compacte speelwijze van Roma.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen