Vaccinatievragen deel 7: Een prikafspraak maken? ’Ik heb het drie keer geprobeerd’

Waarom moet die naald zo lang zijn? Dat moet om het vaccin diep in de arm te krijgen.© foto Hollandse Hoogte / ANP

Annemarie de Jong, Mirjam van der Puijl, Pim van der Hulst

Vaccineren, vaccineren, vaccineren. Het moet dé ontsnapping uit de coronacrisis zijn. Met dik drie miljoen prikken zijn we er nog lang niet. In de laatste aflevering vaccinatievragen kanttekeningen van lezers op een rij.

Rob Negerman (75) vraagt zich af waarom een prikafspraak maken zo stroef verloopt?

Als de Haarlemner op woensdag via de post zijn uitnodiging ontvangt, belt hij direct het opgegeven nummer om een afspraak te maken. „Ik heb het op verschillende uren drie keer geprobeerd.” Na telkens een half uur wachten met een muziekje haakt hij af. De volgende ochtend lukt het na een kwartier wel. „Na mijn melding dat de wachttijd toch wel erg lang was, gaf de telefoniste wat verbolgen de reactie dat niet iedereen tegelijk moest bellen, dat was voor hen niet te doen.”

De Haarlemmer wil weten waarom er niet meer medewerkers achter de telefoon zitten?

„Zij reageerde dat dan veel personeel de volgende anderhalve week te weinig te doen zou hebben, daar men één keer per twee weken uitnodigingen verstuurt”, meldt hij. Negerman krijgt ook te horen dat het verstandiger is een paar dagen na ontvangst van de brief te bellen. Volgens hem is dat helemaal niet handig. Hij maakt zijn afspraak immers direct de volgende ochtend. „Dat betekende al dat ik te laat was voor een afspraak op een locatie vlakbij.”

Pas op de derde genoemde locatie is plek. „Logisch toch dat iedereen zo spoedig mogelijk gaat bellen om snel aan de beurt te zijn bij een gunstige locatie. Lijkt mij niet erg handig georganiseerd!”

(Tekst gaat door onder de foto)

Een grote priklocatie. Tot nu toe zijn ruim 3 miljoen Nederlanders gevaccineerd.© Foto ANP

Gaan de uitnodigingen er werkelijk steeds tegelijk uit?

Het RIVM laat weten dat er elke dag uitnodigingen worden verstuurd. Op de ene dag gaan er meer brieven de deur uit dan op de andere. „We proberen het aantal af te stemmen op de beschikbaarheid van de vaccins. Soms is dat wel lastig”, zegt Marah Michel, woordvoerster van het RIVM. Dat kan leiden tot belpieken bij het afsprakennummer. Volgens Michel varieert het aantal uitnodigingen tussen de 40.000 en 100.000 per week. Aan het begin van de week gaan doorgaans meer brieven de deur uit dan tegen het weekeinde. De uitnodigingen staan op briefpapier van het RIVM, maar komen, afhankelijk van de doelgroep, via het postorderbedrijf, de huisarts of zorgwerkgever bij de ontvanger in de bus.

Overigens kan iedereen geboren vóór 1951 kan zich via de website https://coronatest.nl/ ook digitaal aanmelden voor vaccinatie.

Ik heb maar een dun armpje, waarom is die naald zo lang?

„Dan zit je zo op het bot”, gruwelt lezeres Petrieta de la Caja over de 2,5 centimeter lange naald. „De lengte van de naald is nodig om het vaccin om de juiste plek in het lichaam te krijgen. Helaas is het dus wel nodig om die naald te gebruiken”, meldt de RIVM-woordvoerster. Ze wijst op trainingen om met prikangst om te gaan.

Normaal duurt de ontwikkeling van een vaccin tien jaar. Gaat snelheid nu niet ten koste van veiligheid?

„Laten we onszelf feliciteren dat we nu binnen een jaar vaccins hebben, anders was de situatie nóg ernstiger”, zegt viroloog Ab Osterhaus. „Er zijn gigantische inspanningen geleverd en financiële risico’s genomen door alle drie testfases te doorlopen, zonder eerst de resultaten van fase 1, 2 en 3 af te wachten. Om maar geen tijd te verliezen.” Ook is er gebruikgemaakt van kennis over eerdere uitbraken, zoals met SARS en MERS.

Osterhaus noemt de vraag ’moet ik me wel laten vaccineren’ een ’luxeprobleem’. „Ruim een eeuw geleden ging bijna vijftig procent van de bevolking nog dood door infectieziekten. Mensen werden niet oud. Ik kom uit de tijd van mazzelen en polio, ziekten die nu door vaccinatie vrijwel zijn verdwenen. Vaccineren is een van de belangrijkste medische interventies ooit! Miljoenen mensenlevens worden nu elk jaar gespaard door vaccinatie, knoop die boodschap maar in je oren.”

Cécile van Els, hoogleraar vaccinologie, gaat op de RIVM-website in op vaccinatiefeiten en -fabels: je kunt niet besmet worden door het vaccin, er zit geen levend coronavirus in het vaccin, het beïnvloedt niet je vruchtbaarheid, het tast je eigen DNA niet aan en het veroorzaakt geen autisme.

Lees ook de eerdere afleveringen:

Vaccinatievragen: Lawine aan lezersvragen over gewilde én gevreesde coronavaccins

Vaccinatievragen deel 1: ’Wanneer krijg ik mijn prik?’

Vaccinatievragen deel 2: ’Waarom pauzeert Nederland AstraZeneca-vaccinaties?

Vaccinatievragen deel 3: ’Ik heb corona gehad’

Vaccinatievragen deel 4: ’Ik ben gevaccineerd. Kan ik anderen besmetten?’

Vaccinatievragen deel 5: ’Kan ik nu mijn kleinkinderen weer knuffelen?’

Vaccinatievragen deel 6: ’Ik wil zelf mijn vaccinatie kiezen.’

Vaccinatievragen deel 7: Kanttekeningen van lezers

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen