AZ moet tegen Sparta de schandvlek van oktober wegpoetsen: ’Mijn meest bizarre minuten als coach’

Beeld uit de krankzinnige Sparta-AZ in oktober, waarin AZ een 0-4 voorsprong verspeelde.
© Foto ANP
Alkmaar

Calvin Stengs is na een blessure weer beschikbaar bij AZ, dat zaterdagavond gaat proberen de schandvlek van de uitwedstrijd tegen Sparta weg te poetsen.

Uiteraard schoot het historische duel van 4 oktober deze week geregeld door het hoofd van AZ-trainer Pascal Jansen. Op schermen in verschillende ruimtes van het trainingscomplex in Wijdewormer kwamen de beelden van de blamage voorbij. ,,Dat was te bizar voor woorden’’, zegt Jansen over die wedstrijd.

AZ kwam in Rotterdam nog voor rust op een 0-4 voorsprong. Teun Koopmeiners miste nog een strafschop, waarna het helemaal misging bij de bezoekers. Sparta knokte zich in een goed halfuur terug tot 4-4. ,,Ik maakte daar mijn meest bizarre 25 minuten als coach mee’’, aldus Jansen, die toen nog assistent was van Arne Slot.

Zaterdagavond mag zoiets niet weer gebeuren, weet Jansen. ,,Dat het toen zo liep, had alles te maken met ons eigen spel. We zijn nu een stuk verder als team, máár: in het voetbal kun je niets helemaal uitsluiten’’, zegt Jansen op waarschuwende toon.

AZ kan geen gestuntel gebruiken in de strijd om de tweede plek. Het heeft evenveel punten als PSV, dat zondag op bezoek gaat bij VVV-Venlo.

AZ heeft Stengs weer terug na een blessure, maar moet het tegen Sparta - de eerste wedstrijd onder de nieuwe imposante dakboog van het stadion - stellen zonder de geschorste aanvoerder Teun Koopmeiners. Wie er voor hem speelt, wil Jansen nog niet prijsgeven. Mogelijk neemt Dani de Wit diens plek in, maar de kans is ook aanwezig dat Tijjani Reijnders - een meer ’voetballende’ middenvelder - een kans krijgt.

Wie morgen de aanvoerdersband draagt, daarover is Jansen wel duidelijk. Owen Wijndal is - net als vorige week na het vroege vertrek van Koopmeiners - de captain. ,,Dat maakt hem trots. Owen is een AZ-jongen in hart en nieren’’, aldus Jansen. Wijndal grapte vorige week al dat hij de band niet meer afstaat. Jansen, met een knipoog: ,,Ik heb nog geprobeerd hem die band af te pakken, maar dat is niet gelukt.’’

AZ-Sparta begint zaterdagavond om 20 uur.

Luister hier de AZ Podcast:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen