Tip leidde tot aanhouding van man (37) uit Den Helder die met vuurwerkbom een explosie wilde veroorzaken bij vaccinatielocatie in die stad. OM spreekt van ’terreurdaad’ [update]

De hier nog lege vaccinatielocatie aan de Drs. F. Bijlweg in Den Helder.
© Archieffoto George Stoekenbroek
Den Helder

Een 37-jarige man uit Den Helder is recent aangehouden op verdenking van een misdrijf met een terroristisch oogmerk door een explosie te willen veroorzaken bij een corona vaccinatielocatie in Den Helder.

Politieonderzoek wijst uit dat de man van plan was een ontploffing te veroorzaken bij het vroegere gemeentehuis van Den Helder aan de Drs. F. Bijlweg, dat momenteel in gebruik is voor het geven van coronavaccinaties. De uitvoering van zijn plannen is tijdig verijdeld.

„De politie ontving een tip over de plannen van verdachte”, zo meldt een woordvoerster van het openbaar ministerie (OM) Noord-Holland. „Maar over de aard en de inhoud van die tip doen we in het belang van het lopend onderzoek geen verdere mededelingen.”

Politie en OM merken het handelen van verdachte aan als een daad van terreur: verdachte heeft met zijn handelswijze beoogd om de bevolking ernstige vrees aan te jagen en economische en sociale structuren van het land te ontwrichten.

Saboteren

Volgens het OM heeft verdachte getracht een cruciaal overheidsproces, namelijk het landelijk gecoördineerd vaccinatieprogramma, op extreem gewelddadige wijze te saboteren. Hierdoor is ook de volksgezondheid in het geding: hoe minder mensen kunnen worden gevaccineerd hoe meer slachtoffers het virus zal maken.

Sinds zijn aanhouding zit verdachte vast. De rechter-commissaris heeft de bewaring bevolen. Op 7 april heeft de raadkamer gevangenhouding van de rechtbank beslist dat zijn voorlopige hechtenis wordt verlengd met negentig dagen. Het onderzoek naar mogelijke medeverdachten loopt nog.

Geen signalen

GGD Hollands Noorden had zelf geen signalen over een mogelijke aanslag gekregen, laat een woordvoerder weten. „Niemand van ons heeft iets gezien of opgemerkt. Het heeft zich afgespeeld buiten de openingstijden van de locatie. Wij zijn op enig moment op de hoogte gebracht, maar we zijn er verder niet bij geweest.” Voor inhoudelijke vragen verwijst de GGD naar politie en justitie. Over de beveiliging wil de woordvoerder geen specifieke informatie geven. „Ik kan wel zeggen dat al onze locaties goed worden beveiligd.”

Begin maart ging er een explosief af bij de coronateststraat in Bovenkarspel. Twee maanden eerder, op zaterdag 23 januari, werd de teststraat op Urk aangestoken tijdens ongeregeldheden.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.