Dikke streep door stages: eindexamenleerlingen De Dijk Medemblik gered door familie

Joy en Fenna (links) en Zilan en Andy met mentor Bas Hofstede.
© Foto Jaap van der Pijll
Medemblik

Ze voelen zich bevoorrecht. Joy Smit en Fenna Hoogland uit Wervershoof mochten een kijkje nemen bij groentegroothandel Tolpoort in Zwaagdijk omdat Joys tante daar werkt. Zilan Turan en Andy Klok uit Medemblik liepen twee dagen mee in het thuiszorgbedrijf van Zilans vader.

Door corona vielen op middelbare scholen veel stages in het water. Ook bij De Dijk in Medemblik. ,,Meer dan de helft ging niet door”, weet Bas Hofstede, mentor van een eindexamenklas vmbo theoretische leerweg.

Vooral in sectoren als toerisme en horeca ging een dikke streep door stages. Kapsalons waren dicht, verzorgingshuizen hielden besmettingsrisico's zoveel mogelijk buiten de deur.

Terwijl De Dijk vindt dat leerlingen juist in de beroepspraktijk vaardigheden opdoen als initiatief tonen, samenwerken en een beeld van de werkvloer krijgen.

Bijzonder jaar

Het is een bijzonder examenjaar, ook doordat oriëntatiedagen in het middelbaar beroepsonderwijs niet doorgingen, leerlingen fysiek vaak niet naar school kwamen en de presentatie van profielwerkstukken niet voor een mudvolle theaterzaal op De Dijk kon worden gehouden.

Het profielwerkstuk is onderdeel van het eindexamen en wordt samen met een andere leerling gemaakt. Het moet aansluiten bij een sectorkeuze en vervolgopleiding. Een stagedag (of meer dagen) is verplicht.

Voor de eindexamenkandidaten geen ideale situatie. Toch lukte het soms toch achter de schermen te kijken bij een bedrijf of instelling. Daar kwam dan wel enig geluk bij kijken. Of je had een kruiwagentje nodig.

Economie

Zoals Joy (16) en Fenna (15). De klasgenoten volgen sinds de derde klas het profiel economie. Waarbij Joy vooral marketing (advertenties, posters, billboards, logo's) interesseert en Fenna's belangstelling uitgaat naar de vraag hoe een onderneming winstgevend is te maken.

,,Mijn tante werkt bij Tolpoort. Dankzij haar mochten we een ochtend meelopen”, vertelt Joy. Naderhand legden ze de directie nog enkele vragen voor waarop uitgebreide antwoorden volgden. Aan de hand daarvan maakten de meiden een filmpje van twaalf minuten. Daarin presenteren ze zichzelf, zetten uiteen waarom Tolpoort goed aan de weg timmert en hoe ze hun nabije toekomst zien.

Diep in materie

Mentor Bas Hofstede en een collega die het profielwerkstuk beoordeelden waren onder de indruk. Hofstede: ,,Joy en Fenna zijn diep in de materie gedoken en hebben de informatie op een aansprekende manier gepresenteerd. Ze kregen terecht de hoogste waardering.”

De meiden hebben zich aangemeld voor het Mediacollege Amsterdam.

Zorg

Ook Zilan (15) en Andy (16), leerlingen van het profiel zorg, zetten dankzij familiebanden een voet over de drempel bij een stagebedrijf. Zilan: ,,Mijn vader heeft een thuiszorgbedrijf in Zaandam. We zouden één dag meelopen. Maar de sfeer was zo leuk dat het er twee werden. Vanwege corona mochten we niet bij cliënten thuis een kijkje nemen. Begrijpelijk.”

Bij de presentatie van vijftien minuten op school, medio februari, hadden ze attributen van thuiszorg meegebracht, zoals een hartslagmeter en diabetes pen. Ook dit duo scoorde uitstekend.

Bas Hofstede: ,,Ze waren als een van de eersten klaar met hun profielwerkstuk. We waren heel enthousiast over hun presentatie.”

Die waardering krijgt overigens geen vervolg in de vorm van een zorgopleiding. Zilan: ,,Ik wil al mijn hele leven rechter worden. Ik ga eerst naar de Copernicus in Hoorn. Daarna naar de hogeschool en universiteit.”

En Andy? ,,Ik ga naar het MBO College Airport in Hoofddorp. Mijn droom is steward te worden in een vliegtuig.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen