Tegelnominaties voor twee van onze journalisten: Marco Knippen in categorie interview, Wilfred Simons in categorie Regionaal

Wilfred Simons bij de Pieterskerk in Leiden.
© Tekening Erik Coolen

Twee redacteuren van deze krant zijn genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs in Nederland. Het gaat om sportverslaggever Marco Knippen en Leidsch Dagbladredacteur Wilfred Simons.

Knippen interviewde medio vorig jaar turncoach Gerrit Beltman, die erkende jonge topturnsters te hebben mishandeld en vernederd. Dat Beltman zijn onmenselijke trainingsmethoden onthulde en het boetekleed aantrok doorbrak het taboe rond grensoverschrijdend gedrag in de topsport. Tien turnsters kwamen met verklaringen en tal van binnen- en buitenlandse media namen het nieuws over, van The New York Times tot Der Spiegel en van Sporza tot de Straits Times in Singapore. In Nederland leidde de publicatie tot Kamervragen en tijdelijk schrappen van het topsportprogramma bij de vrouwen. Knippen is genomineerd in de categorie Interview.

Wilfred Simons dankt zijn nominatie, in de categorie Regio, aan een onderzoeksproductie in Leidsch Dagblad, een tweeluik. Hij schreef ’het ware verrassende, onwaarschijnlijke en schokkende verhaal’ over de graven in de Leidse Pieterskerk. Simons dook de historie in en reconstrueerde hoe er in de jaren zeventig van de vorige eeuw met het monumentale kerkinterieur was omgegaan. En met de stoffelijke resten onder de zerkenvloer, waaronder die van de geleerden Boerhaave en Scaliger en Rembrandts ouders.

Vijftien jaar geleden ontstond De Tegel uit journalistieke prijzen zoals Het Gouden Pennetje. De prijs betoont eer aan journalisten en hun maatschappelijk relevante artikelen die hun uitwerking niet misten. 10 mei maakt De Tegel bekend welke nominaties worden verzilverd.

Lees het interview met Beltman hier.

En klik hier voor ’het ware verrassende, onwaarschijnlijke en schokkende verhaal over de graven in de Leidse Pieterskerk’.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen