Afgezette regering Myanmar verzamelt bewijs tegen junta

Een groep politici die de afgezette regering van Myanmar vertegenwoordigt, heeft meer dan 180.000 bewijstukken tegen de junta verzameld. Die tonen aan dat het leger zich schuldig maakt aan "grootschalige schendingen van mensenrechten", zeggen ze.

Het is in Myanmar zeer onrustig sinds het leger op 1 februari de macht greep. Bij de protesten tegen de militaire heerschappij zijn volgens een lokale mensenrechtenorganisatie bijna zeshonderd doden gevallen, onder wie vijftig kinderen. Van de bijna 3500 arrestanten zitten er nog 2750 vast.

Regeringsleider Aung San Suu Kyi en andere belangrijke politici zitten sinds de coup vast. Een aantal parlementariërs van haar partij heeft bewijzen tegen de junta verzameld en zal deze stukken indienen bij verschillende VN-organisaties. Hun advocaten hebben daarnaast een ontmoeting met een in 2018 opgerichte commissie die onafhankelijk onderzoek doet naar de misdaden in Myanmar.

Deze politici zeggen bewijzen te hebben verzameld van meer dan 540 buitengerechtelijke executies, tien sterfgevallen in gevangenissen, martelingen en onevenredig gebruik van geweld van veiligheidsdiensten tegen vreedzame protesten. Het leger claimt bij de demonstraties gepast geweld te gebruiken tegen gevaarlijke en gewapende betogers.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.