Vaccinatievragen deel 1: Wanneer krijg ik mijn eerste prik?

Het ongeduld neemt toe: wanneer ben ik nou aan de beurt?© Foto Hollandse Hoogte / ANP

Pim van der Hulst

Het is de vraag die onze lezers het vaakst stelden: wanneer ben ik aan de beurt voor een vaccinatie? Bij voldoende voorraad zal de huisarts of GGD u vanzelf de verlossende uitnodiging sturen, maar wij helpen u alvast een beetje op weg.

’Huisartsen in Amsterdam hebben nog geen vaccin ontvangen om mijn schoonmoeder van 94 jaar thuis te vaccineren. Wie gaat dat oplossen?’

Volgens planning krijgen 70- tot 74-jarigen vanaf begin april en 65- tot 69-jarigen vanaf eind april een uitnodiging om op eigen houtje bij een GGD-locatie een prik Pfizer, Moderna of AstraZeneca te halen. Ouderen die niet mobiel zijn (ook 90-plussers) kunnen binnenkort pas een bezoek van de huisarts verwachten.

’Mijn vrouw is 72 jaar. Wanneer worden wij uitgenodigd? En is dat tegelijk?’

Sinds vorige week krijgen 75- en 76-jarigen uitnodigingen. Voorlopig kunnen alleen partners van 75-plussers gelijktijdig een prik krijgen. Daarbij mag hij of zij wel maar maximaal twee jaar jonger zijn.

Lees ook: Lawine aan lezersvragen over gewilde én gevreesde coronavaccins

’Ik ben ouder dan 75 en heb nog geen brief gehad.’

Dat kan meerdere oorzaken hebben: uitgestelde leveringen van vaccins, een pauze van negen dagen bij vaccineren met AstraZeneca en de verschillende priktempo’s per regio.

De GGD Hollands Noorden hoopt het aantal prikken per dag op te kunnen voeren van ongeveer 1.500 tot minstens 11.000. Dat moet mogelijk gemaakt worden door uitbreiding van het aantal medewerkers en locaties.

’Waarom zijn sommige zestigers al wel gevaccineerd en andere niet?’

Het voelt oneerlijk: wachten op een prik, terwijl jongere kennissen, vrienden of familie uit Utrecht, Gelderland of Noord-Brabant al aan de beurt zijn geweest. Dat heeft te maken met wijzigingen in de vaccinatiestrategie.

Ten eerste: huisartsen begonnen met het vaccineren van mensen die geboren zijn in 1956 en 1957 (veelal 63- en 64-jarigen) met AstraZeneca. Inmiddels krijgen ook ouderen dat vaccin, omdat uit nieuwe onderzoeken blijkt dat het hun ook voldoende bescherming biedt.

Ten tweede: huisartsen delen de prikken aan 63- en 64-jarigen uit van het zuiden naar het noorden, per provincie, omdat de voorraad te klein was om het landelijk te doen. In Zuid-Holland en Noord-Holland vallen nu pas de eerste uitnodigingen in de bus. Hoewel de besmettingen in die provincies oplopen, verandert het RIVM vooralsnog niets aan de volgorde: het vreest voor verspilling als flacons kriskras het land doorgestuurd moeten worden.

Zodra de 63- en 64-jarigen geweest zijn, begint de tweede ronde waarin het de beurt is aan de mensen uit 1958, 1959 of 1960. Ook die begint in het zuiden. De noorderlingen moeten dus nog even wachten.

’Wanneer kunnen lezers die tot een medische risicogroep behoren post verwachten?’

Landelijk mochten huisartsen vorige week beginnen om uitnodigingen te versturen naar mensen in bepaalde risicogroepen. Het gaat dan om de Pfizer-, Moderna- of AstraZeneca-prik. De eerste risicogroepen die aan de beurt komen bestaan uit mensen met bloedkanker, nierfalen, een afweerstoornis of neurlogische aandoeningen. Daarnaast kunnen personen die een orgaan-, stamcel- of beenmergtransplantatie hebben ondergaan een uitnodiging verwachten.

Op welke manier de overheid het Janssen-vaccin zal inzetten, is nog niet bekend.

’Wanneer kunnen we een oproep verwachten voor mijn 55-jarige broer met het syndroom van Down, die nog thuis bij zijn vader woont?’

Bij mensen met het syndroom van Down of met ernstig overgewicht (een BMI van 40-plus) is de vaccinatie al begonnen, met dezelfde strategie als bij 60- tot en met 64-jarigen: van het zuiden naar het noorden. Zij krijgen het AstraZeneca-vaccin.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen