Te dikke nederlaag tegen Den Bosch geeft Den Helder Suns ook lesmateriaal voor niveau tussen toppers in eredivisie basketbal

Boyd van der Vuurst de Vries wordt het schieten onmogelijk gemaakt door Lapornik
© Foto George Stoekenbroek
Den Helder

De climax van de competitie zit er nog aan komen. Toch is dit basketbalseizoen voor Den Helder Suns nu al geslaagd. Leermomenten als tegen Heroes Den Bosch (87-103) zijn in het proces onbetaalbaar.

Iedere sporter wil wedstrijden winnen. Basketballers van Den Helder Suns zijn zeker geen uitzondering. Maar in het door corona gebroken seizoen kunnen adviezen van beter geoutilleerde tegenstanders soms meer waard zijn dan cijfers die beslissen over winst of verlies. Zoals de internationaal geschoolde Brabanders midweeks onderwezen in sporthal Sportlaan. Waar de thuisclub op werklust en inzet over het algemeen zeker niet verzoop tegen weer zo’n ploeg met veel meer financiële armslag. Maar de waarde van dat aandeel zag kelderen door te veel slechte beslissingen op bepalende momenten.

Met in de eerste helft als belangrijkste voorbeeld het ongelukje van Bolden Brace. Er stonden nog zeven seconden op de klok bij 44-48 met balbezit voor de Suns. De Helderse Amerikaan die met zijn schutterscapaciteiten zo belangrijk was geweest in de balans, dacht de zoemer te horen en smeet de bal richting ring. Den Bosch nam het bezit goedkoop over, wachtte twee tellen en schoot met een driepunter de ruststand (44-51) op het bord.

Nauwelijks van slag door de tegenslag van dat moment pakte Suns meteen na rust weer op wat de eerste helft bij vlagen zo goed had gewerkt. Bij 50-51 was er andermaal een gat gedicht, met een voortrekkersrol voor Brace. Zoals dat daarvoor ook was gelukt.

Het eerste kwart liet nog een verschil van negen zien (18-27) dat verder opliep naar 23-35 maar niet van invloed was op het doen en laten van de thuisclub die van geen opgeven wilde weten. En de meerwaarde aan namen en kwaliteiten aan de andere kant ter kennisgeving aannam.

Zoals steeds in de wedstrijden voor de Elite A die door Helderse ogen gezien een pure bonus zijn. Erbij zijn, mee kunnen doen met de toplaag van de eredivisie en elke wedstrijd eren, is voor een ploeg in ontwikkeling te verkiezen boven een rondje in het rechter rijtje.

Meedoen aan de play-offs waar Den Helder Suns al van is verzekerd, is daar het hoogste goed. En staat niet in verhouding met de ervaringen die de basketballers nu op mogen doen en meenemen in het proces dat stappen laat zien. Soms onderstreept met cijfers, als tegen Feyenoord en Donar, maar vooral door de wijze waarop de ploeg van coach Peter van Noord zich gedraagt in het veld.

Vaak volwassen, soms naïef, maar altijd met de inzet om beter te worden. Er speelde ook nu een ploeg die Den Bosch, dat zowel in personele kwaliteit als gedrag gegroeid was ten opzichte van de 94-86 nederlaag in januari, op momenten even de ruimte moest geven maar die altijd weer inliep, 68-68. Waarna Den Bosch, en steeds weer vooral DeMario Mayfield, gedwongen was het gaspedaal tot op de grond stevig in te trappen.

Het laatste kwart moest Suns daardoor meteen weer in de achtervolging (69-80). Vermoeid geraakt was de limiet van de beschikbare energie nu bereikt. En Den Bosch sprintte weg naar cijfers die in dit decor eigenlijk detoneerden.

Dat Boyd van der Vuurst de Vries nog uitviel met een schouder uit de kom was achteraf de grootste tegenvaller. De captain die zaterdag tegen Zwolle niet inzetbaar is ging voor onderzoek naar het ziekenhuis.

Topscorers Suns: Koopman 19, Brace 18, Kovac 13, Van der Vuurst de Vries 12, Van den Elzen 10

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen