Den Helder Suns verrassend in bonus bij Donar

1/2
Groningen

Den Helder Suns heeft zijn tweede zege geboekt in de Elite A van de eredivisie basketbal. Donar werd in eigen huis na verlenging met 100-102 verslagen. ,,We hebben nu van alle topclubs een keer gewonnen’’, sprak de trotse coach Peter van Noord.

Normaal gesproken zou dat ook in dit geval een enorme verrassing zijn geweest. Dat was nu minder het geval, al startte de thuisclub die een maand geleden tegen dezelfde tegenstander maar net ontsnapte in de eigen Martini Plaza, nog steeds als favoriet. Niet op basis van de laatste resultaten in de Elite A die voor Donar bijna alle verliesposten waren. Wel als de indivduele kwaliteit van de selectie erbij wordt gehaald. Maar de toppers die al weken naar hun vorm zoeken, moesten het hoofd weer buigen.

Donar startte nog met een 7-2 voorsprong maar moest in het verdere verloop steeds in de achtervolging. In sommige fases om een achterstand van maximaal twaalf punten goed te maken.

Pas bij 76-75 in het vierde kwart en met nog zes en een halve minuut te gaan kwam Donar weer aan de leiding. Zonder de wedstrijd te laten kantelen want het opnieuw hechte Helderse collectief met eerst Ben Kovac en later Stan van den Elzen in een hoofdrol was niet onder de indruk. Bij 80-84 en nog anderhalve minuut op de klok gooiden de bezoekers te lichtzinnig de bal weg en lieten Donar toen nog ontsnappen naar een verlenging, 88-88.

In die toegevoegde vijf minuten was het eerst nog stuivertje wisselen zoals het einde van de reguliere speeltijd ook was ingeluid. Bij 95-92 leek het voordeel alsnog naar Donar te gaan maar Van den Elzen kon niet missen en deed dat helemaal niet vanaf de vrije worplijn, 98-101. Jackson, een van de weinigen op wie Donar nog kon rekenen, was acht seconden voor tijd nog goed voor 100-101. Waarna Boyd van der Vuurst de Vries aan één rake vrije worp genoeg had om Donar, dat een maand geleden nog kon ontsnappen tegen de Suns, voor de derde achtereenvolgende keer in rouw te dompelen.

Scores Suns: Van den Elzen 32, Kovac 23, Van der Vuurst de Vries 14, Brace 13, Koopman 10

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen