Korfballers KZ plaatsen zich op karakter ten koste van DOS’46 voor het eerst sinds zes jaar voor halve finale play-offs

Anouk Haars (links) had met onder meer drie treffers een belangrijk aandeel in de zege van KZ op DOS’46.

Anouk Haars (links) had met onder meer drie treffers een belangrijk aandeel in de zege van KZ op DOS’46.© Orange Pictures/Andre Weening

Eric Strouwen
Nijeveen

De kreet van Emiel de Kruijff galmde vier seconden voor tijd door sporthal De Eendracht. Met zijn balverovering werd de laatste hoop van DOS’46 de grond in geboord. De korfballers van KZ speelden bepaald niet hun beste wedstrijd van het seizoen, maar verzekerden zich dankzij de 20-21 zege wel van een plaats in de halve finales van de strijd om de landstitel.

De zenuwen gierden bij de korfballers van zowel DOS als KZ zaterdag zichtbaar door de keel. In Nijeveen werd het verschil tussen beide ploegen nooit meer dan twee treffers, waardoor de nervositeit geen moment uit de lichamen verdween. De spanning leidde, in combinatie met het felle verdedigen van beide ploegen, tot opmerkelijk veel balverlies en gemiste doelpogingen.

Uiteindelijk bleek de gemiste strafworp van Eline van Veldhuisen het breekpunt. In plaats dat de marge weer op twee treffers werd gebracht in het voordeel van de thuisploeg stond het luttele seconden later gelijk dankzij een treffer van De Kruijff en nog geen halve minuut later 19-20 in het voordeel van de bezoekers dankzij een doeltreffend schot van Alwin Out. De thuisploeg kwam vervolgens nog één keer gelijk, maar treffers van De Kruijff en Anna Kriek gaven de bezoekers voldoende adem om de zege binnen te slepen.

Waar eerder dit seizoen het viertal vrouwen van KZ voor het leeuwendeel van de treffers zorgde, moest de productiviteit deze keer vooral van de mannen komen. Een opmerkelijk verschil, maar volgens Anouk Haars wel verklaarbaar. ,,De trainers van de tegenstanders hebben de eerste wedstrijden ook gezien en sturen de vrouwen met de opdracht het veld in om er bij ons extra fel op te zitten. Dat maakt het voor ons lastiger, maar het gevolg daarvan is dat anderen vrij komen. Daar moeten we beter gebruik van maken.’’

Haars - die met drie fraaie treffers een belangrijk aandeel had in de 10-11 voorsprong van KZ bij rust - liet een korte stilte vallen en wees op de enkele meters vanaf haar af staande Kriek. ,,En uiteindelijk scoort Anna toch weer een heel belangrijke treffer.’’

Haars gaf onmiddellijk toe dat KZ dit seizoen betere wedstrijden heeft gespeeld. ,,Het moest vandaag op wilskracht. We merken dat het toch wel een zwaar seizoen is en als we dan zoals deze week twee wedstrijden in vier dagen moeten spelen voelen we dat extra.’’

Moeizaam of niet, de dubbele zege op DOS’46 (woensdag werd in Koog aan de Zaan het eerste duel met 20-15 gewonnen) betekent dat KZ voor het eerst sinds zes jaar weer in de halve finale staat van de strijd om de landstitel. De tegenstander in deze halve eindstrijd is nog niet bekend. LDODK won zaterdag tegen Fortuna in eigen huis het tweede duel en trok daarmee de stand gelijk. Het noodzakelijk geworden derde duel wordt dinsdag in Delft gespeeld.

In die halve finale kan trainer Dennis Doves waarschijnlijk weer beschikken over Jordi Pasma. De in uitstekende vorm verkerende voormalig international viel dinsdag in het eerste duel tegen DOS’46 uit met een spierblessure en werd zaterdag uit voorzorg aan de kant gehouden.

De andere halve finale gaat tussen PKC en TOP, die zoals verwacht respectievelijk DVO en Blauw Wit met 2-0 opzij zetten.

korfbal

playoffs kwartfinale

DOS’46KZ20-21

Scores KZ: De Kruijff 6, Meijns 4, Out 3, Haars 3, Hoorn 2, Kriek 2, Pasma,

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen