Vizier op Links plakt ’intimiderende sticker’ op deur woning docent Nadia Bouras van Universiteit Leiden: ’Ik ben erg geschrokken en mijn kinderen ook’

Annalaura Molducci
Leiden

„Ik kom net thuis en vind dit op mijn deurpost, dit is niet normaal”, twittert docent Nadia Bouras van de Universiteit Leiden zondagmiddag geschrokken terwijl ze een foto van een sticker van ’Vizier Op Links’ laat zien. Op de sticker staat ’Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van vizieroplinks.org om tips door te geven en zicht te krijgen op linkse activiteiten’.

Bouras is historicus en universitair docent migratiegeschiedenis. Ze is deskundig op het gebied van migratie en integratie. Op haar deurmat ligt zondag een affiche van Vizier Op Links, een organisatie die tot doel heeft om ’links Nederland’ aan de schandpaal te nagelen. Bouras vindt het niet normaal, maar vele anderen op Twitter ook niet. Volgens één twitteraar die hetzelfde is overkomen kan de politie hier weinig aan doen omdat er nog niets is gebeurd.

Vizier Op Links heeft een account op Twitter met 16.000 volgers. De organisatie heeft nog eens 1795 leden. Op de site staat onder het kopje missie: „Activistisch links heeft zich genesteld in de haarvaten van ons systeem: media, onderwijs, rechtspraak, overheid en het bedrijfsleven. Er is duidelijk sprake van geïnstitutionaliseerd activisme.” Doel is om iedereen op te sporen en bekend te maken. Bouras staat daar overigens niet bij vermeld.

Linkse Nederlanders

De namen en foto’s van andere ’linkse Nederlanders’ en wat ze volgens de beschrijvers hebben misdaan staan er wel op. Rechters, schrijvers, politici, docenten en journalisten worden genoemd van bekend tot onbekend. Schrijver Geert Mak is er als laatste bijgekomen. Bij een foto van zijn riante optrekje in Friesland staat genoemd wat het pand heeft gekost en dat hij in het kapitale rijksmonument ver weg woont van de multiculturele samenleving waarover hij schrijft. Onderaan het tekstje kun je het bericht delen op Twitter of Telegram.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bouras vermoedt dat de sticker ergens zaterdagmiddag of in de nacht is opgeplakt. Ze zag hem pas zondagmorgen toen ze met haar man en kinderen naar buiten ging. Ze schrok zo erg dat haar kinderen daar ook van schrokken. Ze krijgt wel vaker gekke briefjes op haar werkadres maar het is nog nooit thuis gebeurd. Ze heeft inmiddels de wijkagent op bezoek gehad en zal maandag aangifte doen, laat ze zondagavond op Twitter weten.

Collega’s van Bouras reageren geschrokken. Zo schrijft rector magnificus Hester Bijl van de Universiteit Leiden dat ze het: „Enorm intimiderend vindt en verschrikkelijk dat dit gebeurt. Ik heb met Nadia gebeld om haar te steunen en te kijken wat we kunnen doen. We zullen ook contact opnemen met de politie.”

De SP heeft aangekondigd Kamervragen te gaan stellen. Kamerlid Jasper van Dijk noemt de stickeractie ’intimiderend en laf’. Sylvana Simons die deze week gekozen werd tot Kamerlid voor de politieke partij BIJ1 reageerde op de sticker bij Bouras: „Mensen die ongevraagd je huis bezoeken, al dan niet geschminkt, al dan niet een flyer achterlatend: het gevoel van aanranding en onveiligheid dat dit oproept is gelijk aan de ervaring van een inbraak, aanranding, stalking. En die aantasting dient stevig bestreden en bestraft.”

Op de NOS wordt ook Huub Bellemakers, kandidaat-raadslid GroenLinks in Nijmegen, aangehaald. Hij kreeg ook een sticker twee weken geleden, maar besloot er geen ruchtbaarheid aan te geven omdat hij de anonieme stickerplakker geen publieke aandacht gunde. Nu doet hij dat wel, „omdat Nadia het ook heeft gedaan. Om te laten zien dat ze er niet alleen voor staat”, citeert de NOS hem.

Sjors Frölich, de burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden twittert er ook over. „Dit is verre van normaal. Dit slaat helemaal nergens op.” Hij hoopt dat de politie en het OM er werk van maken.

De politie is om een reactie gevraagd maar die heeft nog niet gereageerd. Ook Twitter is om opheldering gevraagd hoe het account van ’Vizier Op Links’ zich verhoudt tot de regels van Twitter. Het bedrijf bekijkt de zaak, maar kon zondagavond nog niet reageren.

Vizier Op Links is via e-mail om een reactie gevraagd maar daarop is niet gereageerd. Op Twitter laat VizierOpLinks rond vier uur ’s middags weten dat de stickers van de organisatie ludiek zijn en vrij verkrijgbaar en dat er al duizenden van zijn verstuurd. „Beetje ingewikkeld om ons ieder individueel stickertje aan te rekenen. Links probeert ons vanaf dag 1 te framen en te cancellen. Niks nieuws. #vizieropstop.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen