Koninklijke Marine heeft per 9 september een nieuwe baas. Schout-bij-nacht René Tas is opvolger Rob Kramer, die met functioneel leeftijdsontslag gaat

Schout-bij-nacht René Tas.© Foto Defensie.nl

Casper Duin
Den Helder

De Koninklijke Marine heeft met ingang van 9 september van dit jaar een nieuwe baas. Schout-bij-nacht René Tas wordt de nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten (CZSK).

Op 9 september neemt hij als vice-admiraal het bevel over de marine op zich. Hij neemt de functie over van vice-admiraal Rob Kramer, die met functioneel leeftijdsontslag gaat.

Tas krijgt de taak om de marine de komende vier jaar op koers te houden. De inrichtingsprincipes uit de Defensievisie 2035 zijn hierbij leidend.

Tas wordt door secretaris-generaal Gea van Craaikamp rationeel, energiek en effectief genoemd. ,,Tas zet graag met een team resultaat neer, waarbij hij situationeel stuurt op zowel relatie als inhoud, met een scherp oog voor omgevingsinvloeden. Dat heeft hij tijdens zijn intensieve operationele loopbaan op verschillende niveaus bewezen, als (operationele) commandant en in bestuurlijke functies.’’

De loopbaan van Tas bij Defensie begon in 1982, bij het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM).

De recent overleden vice-admiraal Jan Willem Kelder was in 2005 de eerste CSZK. Daarna volgden luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk (2007-2010), viceadmiraal Matthieu Borsboom (2010-2014), luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk (2014-2017) en Kramer (2017-heden).

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.