Winkeliers en horecaondernemers in Hilversum hoeven ook in 2021 niet te dokken voor hun terras, luifel, reclamebord of vaste standplaats

Terrassen op de Groest.
© Studio Kastermans
Hilversum

Hilversumse winkeliers en horecaondernemers hoeven ook dit jaar geen belasting te betalen voor hun terrassen, luifels, reclameborden of vaste standplaatsen. De gemeente loopt daardoor 228.000 euro aan inkomsten mis.

Met de maatregel wil de gemeente de ondernemers compenservoor het feit dat de coronamaatregelen van de overheid nog steeds een grote impact hebben. Het Hilversumse college stelt de raad voor om het nadeel van 228.000 te dekken uit de reserve Covid-19.

Karin Walters, wethouder financiën, benadrukt dat de ondernemers nog steeds in zwaar weer verkeren. ,,Bovendien is het nog onzeker wanneer en hoelang de winkels en horeca weer open kunnen. De ondernemers hebben daardoor geen, of minder profijt van de zaken waarvoor belasting zou moeten worden betaald zoals terrassen, luifels, reclameborden en vaste standplaatsen.”

Nul

Op 1 juli vorig jaar heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel om voor het belastingjaar 2020 geen precariobelasting te heffen. Het college vraagt de raad om dit besluit opnieuw te nemen voor het huidige belastingjaar. Daarvoor moet de verordening 2021 gewijzigd worden en moeten de tarieven (voor deze categorieën) verlaagd worden naar nul.

De gemeente legt precario op voor gebruik van de openbare ruimte, bijvoorbeeld voor terrassen van horecaondernemers en voor reclame-uitingen en uitstallingen van winkeliers. Deze aanslagen worden jaarlijks in augustus opgelegd.

Compensatie

Vanuit het Rijk is vorig jaar geld beschikbaar gesteld om gemeenten te compenseren voor een terugval van inkomsten uit onder andere precario voor terrassen. In 2020 was die compensatie voor de gemeente Hilversum 153.000 euro. Het college gaat ervan uit dat ook voor dit jaar vanuit Den Haag een compensatie komt. Hoe groot dat bedrag zou zijn is nog niet bekend.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen