Vluchtelingenvrouwen in Hoorn borduren voor Internationale Vrouwendag jasje voor Halleh Ghorashi, de politiek vluchteling die in Nederland hoogleraar werd

Halleh Ghorashi toont de door vluchtelingenvrouwen geborduurde jas.
© Foto aangeleverd
Hoorn

Halleh Ghorashi, hoogleraar diversiteit en integratie aan de VU, heeft maandag in atelier About a Jacket in Hoorn een jasje gekregen dat door vluchtelingenvrouwen van speciale borduursels is voorzien. Zelf kwam Gorashi in 1988 als politiek vluchteling vanuit Iran naar Nederland.

De stichting About a Jacket geeft jaarlijks ter ere van Internationale Vrouwendag een geborduurd jasje kado. Halleh Gorashi kreeg het dit keer, omdat zij volgens oprichter Marilou Evelo van About a Jacket een belangrijke en waardevolle rol in de maatschappij vervult. ,,Bovendien sluit haar gedachtengoed naadloos aan op de missie van About a Jacket.’’

Ghorashi werd in 1962 geboren in Teheran. Nadat zij in 1988 naar Nederland kwam, studeerde zij culturele antropologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde in 2001 aan de Universiteit van Nijmegen. De hoogleraar, verbonden aan de faculteit sociale wetenschappen van de VU, is vorig jaar verkozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), een genootschap van topwetenschappers dat de regering adviseert. Ook is ze kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). Zij draagt onder andere bij aan de inclusie van immigranten en vluchtelingen in de samenleving.

Op het jasje zijn - symbolisch voor diversiteit - verschillende bloemen en planten geborduurd, waarbij gekozen is voor motieven uit de Perzische cultuur.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen