Premium

School Huizermaat decor van korte film ’Vlekkeloos’ met serieus onderwerp: geen geld om tampons of maandverband te kopen. En ja, dat komt ook in Nederland voor

Tweede van links regisseuse Emma Branderhorst, rechts hoofdrolspeelster Ruby (Alicia Prinsen).
© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Huizen

Bij menstruatie armoede, niet genoeg geld om tampons of maandverband te kopen, denk je niet zo snel aan Nederland. Onterecht: „Eén op de negen meisjes in Nederland heeft onvoldoende geld om tampons of maandverband te kopen’, zegt regisseuse Emma Branderhorst (25). Ze deed uitgebreid onderzoek naar het onderwerp dat centraal staat in haar nieuwe korte film ’Vlekkeloos’. Zaterdag maakte ze de opnames voor de film in het gebouw van Scholengemeenschap Huizermaat.

Rond 3 uur in de middag vormt de gymzaal het filmdecor. Jongeren in sporttenue, verdeeld over twee groepen op zo’n vijf meter afstand van elkaar, wachten op instructie. Ze gaan trefbal spelen, het spel waarbij je de tegenstander met de bal moet raken. ’Stilte! … en actie’, roept de opnameleider. De gymleraar fluit en gooit drie ballen omhoog. De ballen vliegen al gauw heen-en-weer, wie geraakt wordt, is ’af’ en moet langs de kant wachten. Onder de wachtenden al snel hoofdrolspeelster Ruby, gekleed in een wit T-shirt en lichte grijsgroene legging. ’Oké, volgend potje’, roept de gymleraar. Ruby loopt weer naar het midden. ’Ehww Ruby, je bloedt!’ roept een klasgenoot die achter haar loopt. Beschaamd rent Ruby weg naar de kleedkamer achtervolgd door een lachsalvo van haar klas.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen