AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners niet in Oranje-selectie; het EK met Jong Oranje krijgt voorrang

Teun Koopmeiners zondag in de wedstrijd van AZ tegen Vitesse.
© Foto ANP/Ed van de Pol
Zeist

In de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de aankomende WK-kwalificatiewedstrijden ontbreken de AZ-spelers Teun Koopmeiners en Myron Boadu.

Vooral Koopmeiners, aanvoerder van AZ, zou normaal gesproken wel in de voorselectie hebben gezeten. Maar het EK dat Jong Oranje eind maart speelt, gaat voor. ,,Voor de ontwikkeling van jonge spelers is het goed om wedstrijden op een eindtoernooi te spelen. Om die reden heb ik een aantal jongens niet opgenomen in onze voorlopige selectie, zodat ze het EK met Jong Oranje kunnen meemaken’’, zegt bondscoach Frank de Boer, die de voorlopige selectie zondagavond bekendmaakte. ,,Uiteraard is het A-elftal altijd leidend, maar waar het kan willen we natuurlijk rekening houden met andere teams.’’

De drie AZ-spelers Marco Bizot, Calvin Stengs en Owen Wijndal zijn wél opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal.

St. Juste en Stekelenburg

Nieuw in de voorlopige selectie is Jeremiah St. Juste, die dit seizoen voor FSV Mainz speelt. Daarnaast is er plek voor een herintreder: keeper Maarten Stekelenburg (Ajax), 58-voudig international, zit na bijna drieënhalf jaar afwezigheid weer eens bij de voorlopige selectie.

WK-duels

Oranje speelt in de laatste week van maart drie WK-kwalificatieduels. De tegenstanders zijn Turkije (24 maart), Letland (27 maart) en Gibraltar (30 maart).

EK van Jong Oranje

In diezelfde periode neemt Jong Oranje deel aan de groepsfase van het EK onder 21. Deze wedstrijden worden gespeeld in Hongarije en Slovenië. In die groepsfase kan Jong Oranje zich plaatsen voor de knockoutfase van het toernooi. Die eindfase wordt afgewerkt van 31 mei tot 6 juni, opnieuw in Hongarije en Slovenië.

Het jeugd-EK is dit keer opgeknipt in twee delen omdat het anders in de knel zou komen in de door de coronapandemie volgepropte kalender van dit seizoen.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen