Tachtig rieten broedkorven als veilige plek voor wilde eend in West-Friesland

Een van de nieuwe broedkorven voor de Wilde Eend wordt geplaatst.
© Foto Miranda van Dijk
Zwaagdijk-Oost

De leden van de plaatselijke jagersvereniging Wildbeheereenheid Noorder-Koggenland (WBE) hebben 80 broedkorven voor wilde eenden in het gebied geplaatst.

De leden zorgen er zelf voor dat de rieten broedkorven op de juiste plaatsen worden geplaatst. Ondanks dat de wilde eend nog steeds een van de meest voorkomende watervogels is, is er in Nederland een daling in aantallen broedparen te zien. Uit eerder onderzoek is duidelijk geworden dat veel pullen niet eens de nestperiode overleven. Een meer beschutte korf kan het verschil maken.

Het bestuur van WBE Noorder-Koggenland is tevreden over de actie: ,,Wij hebben eerst geïnventariseerd hoeveel mensen mee wilden doen. De animo was groot. Maar liefst 80 leden hadden plek in hun jachtgebied om één of meerdere korven te plaatsen.” De korven zijn middels een afhaalactie in Zwaagdijk-Oost uitgedeeld.

De wet verplicht jagers te zorgen voor wildsoorten die in hun veld voorkomen. Daartoe behoort ook de wilde eend. Om die reden plaatsen jagers al van oudsher broedkorven voor de wilde eend.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen