Premium

Koninklijke onderscheiding voor Baarnse verzetsstrijdster Willemijn Petroff-van Gurp (102): ’Hoe meer je van iemand weet, hoe meer je kunt begrijpen en hoe meer je kunt vergeven’

Pas op haar 85-ste sprak de verzetstrijdster over haar oorlogsverleden.
© Foto: Caspar Huurdeman
Baarn

Als lid van een verzetsgroep vervalste de 24-jarige Willemijn van Gurp in de Tweede Wereldoorlog persoonsbewijzen, bezorgde ze illegaal distributiebonnen en stapte ze zelfs met een bomgordel om de trein in. Op 10 juni 1944 werd ze verraden, opgepakt en gevangen gezet in het beruchte Oranjehotel, om uiteindelijk in kamp Dachau te belanden. Vrijdag werd de 102-jarige Baarnse voor haar verzetsdaden geridderd.

Gezeten in een rolstoel en met een elektrisch kacheltje achter zich om warm te blijven, krijgt Willemijn Petroff-van Gurp in het gemeentehuis van Baarn de versierselen aangereikt die bij een Ridder in de Orde van Oranje Nassau horen. Vanwege de coronamaatregelen geeft haar 21-jarige kleinzoon Zoran de Graaf haar sjaal aan burgemeester Mark Röell, die daar vervolgens de medaille op speldt. Daarna drapeert haar kleinzoon de sjaal weer om de hals van zijn hoogbejaarde oma. Glunderend laat ze het eerbetoon en de toespraken over zich heenkomen. „Ik ben heel blij”, zegt ze ontroerd.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen