Sylvana Simons is ’space invader’, zegt minister van staat Sybilla Dekker

Sylvana Simons (links) met de Ribbius Peletierpenning die ze vrijdagmiddag in Haarlem ontving uit handen van Sybilla Dekker (rechts).
© Provincie Noord-Holland/Ted Jansen
Haarlem

Sylvana Simones is een ’space invader’, zei minister van staat en voorzitter van de jury van de Ribbius Peletierpenning Sybilla Dekker bij de uitreiking van het kleinood vrijdag in het Provinciehuis in Haarlem. Want ’politieke pioniers als zij, krijgen de meeste weerstand omdat ze als eerste een ’ruimte’ of organisatie betreden die niet is ingericht op mensen die op hen lijken’. De Ribbius Peletierpenning wordt vijf jaar lang uitgereikt aan politieke wegbereidsters voor vrouwen. Simons krijgt de derde.

De penning is ingesteld door Provinciale Staten van Noord-Holland ter gelegenheid van een eeuw vrouwenkiesrecht, dat in 2019 is gevierd. De penning draagt de naam van Liesbeth Ribbius Peletier, de eerste vrouwelijke gedeputeerde van de provincie. Zij zette zich haar hele leven in voor vrouwenrechten, was lid van de Verenigde Naties-commissie over de rechtspositie van de vrouw, hield een toespraak als VN-vrouwenvertegenwoordiger voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en werd in april 1958 als eerste vrouw lid van de Raad van State. „Liesbeth Ribbius Peletier is een voorbeeld en een waardige naamgever van de penning”, aldus Dekker.

Uit de bevolking waren 39 kandidaten aangedragen voor de uitreiking van deze derde penning. Juryvoorzitter Dekker lichtte toe waarom de keuze op Simons viel: „Silvana Simons is een Noord-Hollandse politica en het boegbeeld van Bij1. Ze sloot zich in mei 2016 aan bij de politieke beweging Denk maar richtte in december dat jaar als eerste zwarte vrouw een politieke partij op: Artikel 1, later Bij1 genoemd. Sylvana Simons werd met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in de Amsterdamse gemeenteraad gekozen en was daarmee de eerste volksvertegenwoordiger van Bij1. Ze was tweeënhalfjaar gemeenteraadslid waarna zij zich richtte op de landelijke politiek. Op dit moment is zij lijsttrekker voor Bij1 voor de Tweede Kamerverkiezingen. De jury is van oordeel dat Sylvana Simons de penning verdient vanwege haar belangrijke publieke rol. Als wegbereider en voorbeeld voor de volgende generatie vrouwen. En daarnaast omdat zij zich publiekelijk uitspreekt over de combinatie van seksisme en racisme waar zij als zwarte vrouwelijke politica mee te maken krijgt. Zo maakt ze sociale onveiligheid in de politiek bespreekbaar.”

Om als ’space invader’ als eerste een ruimte te betreden die niet op mensen die op hen lijken is ingericht, vergt lef en daadkracht en is van grote waarde om de weg vrij te maken. „Zij effent het pad voor toekomstige kandidaten van diverse achtergrond en sekse. Als voorbeeld en rolmodel is Sylvana Simons daarmee van groot belang”, aldus Dekker. „Sylvana Simons zet ook de sociale onveiligheid in de politiek op de agenda. Verbaal geweld tegen vrouwen in politiek is wereldwijd een probleem, en dit treft vrouwen van kleur nog harder dan wie dan ook. Alle vrouwen in Noord-Holland moeten zich veilig voelen om politiek actief te worden. De bewustwording waar Sylvana Simons aan bijdraagt is daarvoor een belangrijke stap. Want de verharding van het politieke debat die we afgelopen jaren zien, kan ook in Nederland vrouwen afschrikken om deel te nemen aan de politiek.”

Simons zei het het heel erg eervol te vinden dat de keuze op haar is gevallen. Het nieuws had haar overdonderd, ze was emotioneel geworden en moest huilen. Ze respecteert de gedurfde keuze van de jury. Immers, zij wordt zelf niet altijd even wellevend bejegend en dat roepen mensen die haar support geven vaak ook over zich af. „Ik heb de afspraak met mezelf, dat ik me wél altijd netjes zal uitlaten. Niet zozeer vanwege de ander, maar ik geloof dat je wordt wat je spreekt en ik blijf graag zo stralend als ik nu ben. Ik bezig zo min mogelijk wat ik maar even ’de taal van het geweld’ noem. Dat is een bewuste afspraak met mezelf en ik laat me daar niet toe verleiden”, is zoals Simons erin staat.

De eerste penning, een schepping van de Haarlemse kunstenares Jennifer Hoes, die het als stemvakje verbeeldde in brons en vilt, kreeg Devika Partiman in 2019 voor haar initiatief ’Stem op een vrouw’. Haar idee om vrouwen lager op de kieslijst meer voorkeursstemmen te geven, heeft succes. Vorig jaar ontving het Purmerendse VVD-gemeenteraadslid Manja van der Weit een penning voor haar initiatief ’Vrouwen in de Purmerendse Politiek’. Met trainingen, lezingen, en speeddates met politici van verschillende partijen inspireert zij vrouwen om de politiek in te gaan.

Lees dit interview met Sylvana Simons over hoe zij op het nieuws reageerde dat zij de derde penning ontvangt.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen