Hilversum heeft te weinig bluswater. Extra brandweerwagen en nieuwe leidingen moeten mogelijk tekort voorkomen

Hilversum

Er blijkt op verschillende punten in Hilversum onvoldoende buswater te zijn bij eventuele calamiteiten. Het college heeft maatregelen genomen om de risico’s zo klein mogelijk te houden en te voorkomen dat er bij een brand te weinig water voor handen is om een vlammenzee te doven.

Het tekort aan bluswater blijkt uit een onderzoek van waterleidingmaatschappij Vitens. In totaal 120 brandkranen in verschillende Hilversumse wijken voldoen niet aan de minimale capaciteitsnorm van 30 m3 per uur. Dit probleem speelt zich vooral af in de oudere delen van het waterleidingnet, daar waar gietijzeren leidingen liggen die simpelweg niet groot genoeg zijn.

Maatregelen

’Dit betekent niet dat de brandweer daar onvoldoende mogelijkheden heeft om de branden effectief te kunnen bestrijden’, haast het college daaraan toe te voegen in een brief aan de gemeenteraad. ’Echter wordt niet aan de contractueel overeengekomen minimale capaciteitsnorm voldaan.’ Het college wil ervoor zorgen dat er altijd genoeg bluswater aanwezig is, zonder dat er extra inspanningen van de brandweer nodig zijn. Daarom is besloten om maatregelen te nemen, waardoor de risico’s op een watertekort minimaal zullen zijn.

Samen met de brandweer wordt er gezocht naar oplossingen voor korte en lange termijn, meldt het college. Daarom wordt er nu per incident gekeken of het wellicht nodig is om een extra (kleine) waterwagen of tankautospuit in te zetten.

Saneren

Daarnaast draagt ook Vitens een steentje bij met het saneren van delen van het oude waterleidingnet. Vitens heeft aan het college beloofd 33 brandkranen te gaan vervangen. Dat zijn kranen op plekken die de gemeente toch al (tot 2023) in de planning had staan om riool- en wegverhardingswerkzaamheden te verrichten. ’Daarmee wordt een deel van het probleem opgelost. Een volledige oplossing inzake de bluswatercapaciteit door middel van sanering van het waterleidingnet kan nog jaren duren’, aldus het college.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen