Premium

Chocolademaker Manoeska is een scheikundige in een laboratorium voor zoetigheid. ’Het moment dat de bonbons glanzend uit de vorm komen, vind ik echt wel een geluksmomentje’

Manoeska Hoogzaad wil dat chocolaterie Noes en buurtwinkel is en blijft, ondanks het succes van haar handgemaakte chocolade.
© Foto Studio 2 Media/Gwendelyn Luijk
IJmuiden

Manoeska Hoogzaad (48) voelt zich regelmatig een scheikundige in een laboratorium voor zoetigheid. Het maken van bonbons is precisiewerk, aldus de eigenaresse van de IJmuidense chocolaterie Noes. „Een graadje meer of minder maakt het verschil tussen een glanzende bonbon en doffe chocola, tussen een goede ’krak’ bij het breken en opnieuw beginnen.”

De chocoladewinkel is wat je noemt een uit de hand gelopen hobby. Vroeger maakte Manoeska al dat lekkers gewoon in eigen keuken, maar al snel stapelden de chocoladevormen zich op en was het aanrechtblad zelden leeg. Een voormalige viswinkel aan de Velserduinweg, bij haar om de hoek, bood precies de ruimte die ze nodig had. „Ik had toen nog het idee er een echt chocoladeatelier van te maken, met alleen een klein hoekje voor de verkoop.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen