Bij Guus ging het nooit over peperdure Rolexen of prijzige sportwagens. De speler kwam ooit ter wereld in de Derde Wereld en dat ook die wereld er is, is-ie nooit vergeten | Column

Een van de alleraardigste spelers in de voetbalwereld vind ik Guus Til. De gewezen AZ-aanvoerder stal mijn hart met zijn werklust en positieve instelling. Altijd 2 x 45 minuten ‘vol op het orgel’ en na afloop heerlijk frisse teksten, niet zelden vergezeld van een daverende lach. Bij Guus ging het nooit over peperdure Rolexen of prijzige sportwagens. Hij kwam ooit ter wereld in de Derde Wereld - waar zijn vader ontwikkelingswerk deed - en dat ook die wereld er is, is-ie nooit vergeten.

Guus was bij AZ toe aan een kennelijk onvermijdelijk buitenlandse avontuur en verdween naar Spartak Moskou. Verkeerde club, meenden velen direct al. Daar wachtte hem geen basisplaats en verhuur naar Freiburg volgde. Ook daar zit het Guus niet mee.

Nieuwe Inzichten

Er zijn in de voetballerij telkens Nieuwe Inzichten. Enkele jaren geleden was daar opeens de Speler met de Verre Ingooi. Scoren doet-ie niet, zet hem alleen voor de keeper en hij raakt een nabije lichtmast. Verdedigen gaat ‘m al net zo beroerd af, maar kijk hem eens naar de zijlijn draven voor weer een meer dan verre inworp. Nieuw is de Muurligger. Zijn belangrijkste bijdrage is dat hij bij een vrije trap van de tegenstander als een soort verkeersdrempel achter het muurtje van medespelers op de grond gaat liggen. Muurligger, nou, dan weet je wel hoe de trainer over je denkt. Benieuwd of daar ook op getraind wordt. ‘Nee Bert, zo lig je verkeerd, ‘n stukkie naar voren met je hoofd’.

Invalbeurten

Guus heeft ook een nieuwe rol. Bij Freiburg is hij niet verder gekomen dan drie invalbeurten. Maar, laat zijn trainer weten, Guus is belangrijk in de kleedkamer. Altijd positief aanwezig, zijn teamgenoten profiteren van alle mooie energie die hij - in trainingspak, want opnieuw reserve - voor iedere wedstrijd zit uit te stralen. De ex-AZ’er is verworden tot Immer Positieve Reserve.

Kom toch terug naar Alkmaar, Guus!

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen