Golden Earring jarenlang vaste gast bij AZ. Warme herinneringen aan ’Yes, we’re on fire’ | column Brian Wijker

Shota Arveladze, aanvoerder van AZ, loopt voorop als de spelers het veld opkomen voor de wedstrijd tegen Slovan Liberec in 2006.
© Foto Joop Boek

In zijn column in de wekelijkse AZ-podcast richt Brian Wijker dit keer zijn aandacht op de ’opkomsttunes’ bij AZ, de muziek die gedraaid wordt wanneer de elftallen het veld betreden.

Begin deze maand maakte de band Golden Earring bekend te stoppen. Bij gitarist George Kooymans is de spierziekte ALS geconstateerd en de andere muzikanten willen niet zonder hem verder.

Bij AZ werd in de Alkmaarderhout jarenlang het nummer ’Yes, we’re on fire’ van deze band gebruikt als opkomsttune voor de spelers. Later werd deze vervangen door het intro van ’Ik leef niet meer voor jou’ van zanger en fanatiek AZ-supporter Marco Borsato. Die werd op zijn beurt weer vervangen door Rihanna – die schijnt thuis geen AZ-shirt te hebben hangen – en inmiddels klinkt er een keiharde, onbekende beat uit de speakers.

Want dat er geen publiek in het stadion aanwezig is, maakt niet dat de spelers niet moeten worden opgezweept voor ze aan de aftrap verschijnen.

Bij AZ is altijd wel wat te doen geweest om stadionmuziek. Toen de club in 2007 op de voorlaatste speeldag de koppositie pakte tegen Heerenveen, werd het ’Het dondert en het bliksemt’ van Guus Meeuwis ingezet. Een lied dat goed paste bij de euforische stemming waarin iedereen op dat moment verkeerde. Maar Guus Meeuwis, dat is een ras-PSV’er. Misschien werd met dat lied wel het onheil over AZ afgeroepen, want de Eindhovenaren pakten een week later de titel en datzelfde lied klonk in Brabant bij de huldiging.

Ook André Hazes – en dan heb ik het over de échte - werd nog wel eens vrolijk ingezet. Maar dat kon op een gegeven moment ook niet meer, want die zou te veel worden geassocieerd met de gehate buurman Ajax. Zouden die mensen hebben geweten dat niet Ajax maar FC Amsterdam dé club van de volkszanger was? En dat ie wel eens met een AZ-pet achter de bar in de Alkmaarderhout heeft gestaan? Enfin, Hazes-liederen hoor je niet meer in het stadion van AZ.

Wat wel nog uit de speakers klinkt bij AZ, is een muziekje na een Alkmaarse treffer. Jarenlang was dit een nummer van discjockey Mental Theo, maar sinds 2014 klinkt het Wake Me Up van de veel te jong overleden Avicii door het stadion. Ook de goaltune wordt in tijden van voetbal zonder publiek nog vrolijk ingestart. En dan roept de stadionspeaker nog net zo enthousiast dat het doelpunt is gemaakt door Calvin Stengs, mét de bal die wordt gesponsord door hoofdsponsor AFAS.

Hoewel ’Yes, we’re on fire’ van de Golden Earring al jarenlang niet meer wordt gedraaid, koestert AZ warme herinneringen aan het nummer. Want onder die klanken werd het veld betreden voor aanvang van bijzondere, onvergetelijke wedstrijden. Draai hem daarom snel nog één laatste keer. Alleen al om George Kooymans een hart onder de riem te steken.

De gehele podcast van deze week is hier te luisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen