Middelbare scholen vanaf volgende week open, avondklok blijft nog

© Foto ANP
DEN HAAG

Het kabinet wil de middelbare scholen vanaf volgende week in elk geval deels openen, maar de avondklok blijft nog wel in stand.

Dat heeft het kabinet zondag besproken op het Casthuis, vertellen ingewijden aan onder meer ANP.

Op welke manier het voortgezet onderwijs open gaat, is nog niet duidelijk.

De komende dagen wordt gekeken naar de manier waarop middelbare scholen weer open kunnen. Een optie die al langer op tafel ligt, is dat per dag slechts een aantal klassen fysiek naar school gaat.

Op dinsdag valt hierover een officieel besluit. Die dag komen de betrokken bewindspersonen bij elkaar voor corona-overleg dat wordt gevolgd door een persconferentie van premier Mark Rutte en Hugo de Jonge.

Het kabinet heeft ook "met een schuin oog" naar het Middelbaar Beroepsonderwijs (mbo) gekeken, maar hierover is nog geen beslissing genomen.

Kappers

De NOS meldt zondagavond dat kappers op 2 maart weer mogen opengaan. Dat zou alleen op afspraak kunnen en onder de voorwaarde dat zeker is dat de klant geen klachten heeft.

Over kappers en andere contactberoepen is nog geen officieel besluit genomen, zeggen bronnen tegen ANP. Wel hoopt het kabinet die sectoren snel meer ruimte te geven.

De avondklok zou worden verlengd met drie weken. Daar moet de Tweede Kamer nog wel mee akkoord gaan. Volgens een bron van De Telegraaf creëert het straatverbod na negen uur ’s avonds ruimte om andere versoepelingen door te voeren.

De middelbare scholen lagen ’boven op de stapel’ bij eventuele versoepelingen, benadrukten premier Rutte en coronaminister De Jonge de afgelopen tijd al. Maar het kabinet boog zich zondag ook over andere versoepelingen. Bijvoorbeeld om ook deels mbo-scholen te openen, of contactberoepen, zoals kappers, weer aan de slag te laten gaan.

Teruggedraaid

Het kabinet wil verantwoordelijkheid weer bij de burger leggen. Nederlanders moeten zich vooral goed aan de basisregels houden. Versoepelingen worden na enkele weken misschien weer teruggedraaid als blijkt dat de besmettingen weer flink oplopen. Als bijvoorbeeld kappers hun deuren weer mogen openen, zal dat alleen onder deze voorwaarden gebeuren.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is verheugd over het nieuws dat de middelbare scholen waarschijnlijk vanaf volgende week weer opengaan.

"We moeten het definitieve besluit nog afwachten, maar mocht het zo zijn, dan zijn we daar erg blij mee", aldus voorzitter Nienke Luijckx. "Wij zijn heel benieuwd hoe het er concreet uit komt te zien."

Er wordt door het kabinet ook gekeken naar het openen van mbo's. De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) spreekt van een "heel goed signaal". Voorzitter Noah Hajji hoopt dat met name de praktijklessen als eerste weer door kunnen gaan, het zijn volgens hem vooral die studenten die het erg zwaar hebben met onderwijs op afstand.

Minder verheugd zijn de studenten van het hbo en de universiteiten. Volgens hen is hier nog geen zicht op meer ruimte. "Onze grote hoop is om dinsdag in ieder geval van het kabinet te kunnen horen wanneer studenten weer naar de hogeschool of universiteit mogen voor fysiek onderwijs. Al is het één dag in de week, er moet licht komen aan het einde van de tunnel", aldus het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Woensdag voerden scholieren en studenten in Den Haag actie voor meer haast bij het heropenen van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen