Oude koelkast levert vijf perenbomen op

foto pixabay
© foto pixabay

Wie nog een oude koelkast in de schuur of garage heeft staan die niet meer wordt gebruikt, kan deze tot 28 februari inleveren bij de Milieustraat in ruil voor vijf perenbomen. Een ’koele peer’-actie van Urgenda die zich hard maakt voor een duurzaam Nederland.

Met deze klimaatactie wil Urgenda dubbel winst boeken. Oude koelkasten bevatten vaak nog zeer schadelijke F-gassen als koelmiddel; sommige van deze gassen zijn wel 2000 keer slechter voor het klimaat dan CO2. Het is belangrijk dat ze op de juiste manier gerecycled worden. Daarom beloont Urgenda het inleveren van oude koelkasten met vijf gratis perenbomen, die op hun beurt weer CO2 vastleggen. Uit onderzoek blijkt dat er zo’n 3 miljoen koelkasten ouder dan tien jaar in Nederland in gebruik zijn. Het is voor milieu en klimaat beter dat deze oude koelkasten worden ingewisseld voor zuinigere nieuwe modellen. Dit levert tevens een financiële besparing op omdat nieuwe modellen minder energie verbruiken. Afgelopen zomer werden 190.000 perenbomen gered die door corona niet verkocht waren en dreigden verbrand te worden. De kweker wilde verspilling voorkomen en doneerde de perenbomen aan gegadigden. Een deel daarvan krijgt een tweede leven via de Koele Peer actie. Het gaat om laagstam conference perenbomen: ze worden niet groot, passen in achtertuinen en leveren lekkere peren.

Hoe de actie werkt? Lever jouw oude koelkast voor 28 februari in bij de Milieustraat in je eigen gemeente, maak daar een selfie van jou en je koelkast en meld je met foto aan op www.koelepeer.nu. Vervolgens krijg je een mailtje waar en wanneer je in jouw provincie je perenbomen kunt ophalen.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.