Deen verkoopt 80 winkels en distributiecentra aan Albert Heijn, Vomar Voordeelmarkt en Dekamarkt. Supermarktketen verdwijnt uit het straatbeeld [video]

Filiaal aan het Grote Noord in Hoorn.© Foto Cyclomedia

Martijn Mak
Hoorn

Deen Supermarkten heeft overeenstemming met Albert Heijn, Vomar Voordeelmarkt en DekaMarkt over het voornemen van de verkoop van Deen Supermarkten.

Deen is voornemens de 80 winkels, de distributiecentra in Hoorn en Beverwijk, overige bedrijfsonderdelen en het hoofdkantoor in Hoorn te verkopen.

Het is de bedoeling dat 39 winkels de Albert Heijn-formule krijgen, 22 winkels een Vomar Voordeelmarkt-formule en 19 die van Dekamarkt. Welke winkel welke formule krijgt is al bekend, maar dit moet nog worden goedgekeurd door mededingingsautoriteit Autoriteit Consument en Markt (ACM).

’Logische stap’

Algemeen directeur Leendert van Eck, die het concern sinds 2016 aanstuurt, noemt de verkoop een moeilijke, maar logische stap. „We hebben een mooi bedrijf opgebouwd en dankzij het harde werk van onze medewerkers en onze loyale klantenkring kunnen we terugkijken op prachtige jaren. Om toekomstbestendig te zijn, zijn forse financiële inspanningen nodig, maar de familie heeft een andere keuze gemaakt.”

Die investeringen - het gaat om honderden miljoenen euro’s - zouden gedaan moeten worden in (verliesgevende) online verkoop en logistiek (moderne distributiecentra). De familie ziet deze als ’te risicovol’.

Daarbij komt, zegt Van Eck in een videoboodschap aan het personeel van Deen, dat de familie het bedrijf nu zo kan verkopen, dat het voor het personeel het best geregeld is. Volgens de directeur is Deen in goede handen bij Albert Heijn, DekaMarkt en Vomar, alle drie partijen met stevige Noord-Hollandse wortels.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gevolgen voor personeel

Wat de overname precies betekent voor de medewerkers van Deen, wordt bekendgemaakt zodra het sociaal plan met vakbonden en ondernemingsraden is afgestemd. Alle supermarktmedewerkers behouden hun baan. Ze blijven werken in hun huidige team. Alleen de naam op de gevel verandert.

Voor medewerkers van ’de warme keuken’, versdistributie, het distributiecentrum aan de Neuronweg in Hoorn en de bloemencentrale geldt hetzelfde. Alleen moeten zij mogelijk op een andere manier gaan werken, met een nieuw systeem.

Het distributiecentrum in Beverwijk blijft zo lang open als noodzakelijk is, zegt Van Eck in de video. Daarna verhuizen de medewerkers naar het distributiecentrum van Dekamarkt aan de overkant. „Daar zit alleen een slootje tussen.”

Medewerkers die werken voor de webwinkel, het retourencentrum, transport, ’super slow move’, het hoofdkantoor en de slagerij verliezen hun baan. „Deze mensen krijgen een uitstekend sociaal plan”, aldus Van Eck. „We gaan zoeken naar passend werk bij Albert Heijn, Vomar, Dekamarkt of een van de partijen waar zij mee samenwerken. Dit kan zelfs bij een derde partij zijn.”

Cornelis Deen opende in 1933 een kruidenierswinkel in Hoorn. Twintig jaar later werd de eerste zelfbedieningswinkel geopend. Deen groeide vanaf 1970 verder onder leiding Cornelis’ zonen Fons, Dick en Koos Deen.

Voorwaarden verkoop

De transacties zijn onder voorbehoud van gebruikelijke voorwaarden, waaronder goedkeuring van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), afstemming met de vakbonden en advies van de betrokken ondernemingsraden. DEEN, Albert Heijn, Vomar Voordeelmarkt en DekaMarkt streven ernaar zo snel mogelijk alle benodigde goedkeuringen te verkrijgen. De transacties worden naar verwachting in de tweede helft van 2021 afgerond, mits aan alle voorwaarden is voldaan. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Verrijking

Marit van Egmond, algemeen directeur van Albert Heijn: noemt de overname ’een unieke verrijking van ons winkelaanbod in Noord-Holland en een belangrijke strategische stap’.

„Deen is een oer-Hollands familiebedrijf dat zich met hart en ziel inzet voor medewerkers en klanten. Het vakmanschap, de verzorging van de winkels en hun sterke verbondenheid met de gemeenschap passen uitstekend bij alles waar wij ook voor staan. We zien samen met de Deen-medewerkers de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

De algemeen directeur van Vomar Voordeelmarkt, Aart van Haren, reageert: „Deze acquisitie biedt Vomar Voordeelmarkt een unieke mogelijkheid om haar positie binnen het bestaande marktgebied te versterken. De ondernemerszin en drive waarmee de Deen filialen zijn ontwikkeld tot succesvolle supermarkten is indrukwekkend en Vomar Voordeelmarkt is vol vertrouwen deze koers naar de toekomst toe door te zetten. De afgelopen periode is er door alle betrokken partijen intensief en succesvol samengewerkt om tot deze uitkomst te komen. Wij zijn de familie Deen, het management van Deen, Albert Heijn en DekaMarkt hier zeer erkentelijk voor.”

Overeenkomsten

„Wij hebben respect voor het besluit van de familie Deen en de wijze waarop zij zorgen dat het mooie bedrijf dat zij hebben opgebouwd goed terechtkomt”, zegt Albert Voogd, algemeen directeur van Dekamarkt.

De winkels van Deen en Dekamarkt hebben veel overeenkomsten, zoals de sterke focus op versproducten. Ook de manier waarop wij de omgang met onze klanten en medewerkers centraal stellen is zeer vergelijkbaar. De banden tussen onze familiebedrijven gaan ver terug en we kennen dezelfde Noord-Hollandse nuchterheid. Wij zijn dan ook verheugd dat we de DekaMarkt-formule verder kunnen versterken met de prachtige Deen-filialen en zijn trots dat wij hun medewerkers aan boord mogen verwelkomen.'

Dick Roozen, algemeen directeur van inkooporganisatie Superunie: „Wij kijken terug op een voortvarende en zeer succesvolle samenwerking met Deen. Het besluit van de familie vinden wij vanzelfsprekend jammer, maar respecteren wij. Superunie was tijdig en nauw betrokken bij het proces. Vanaf het begin van dit proces heeft Deen het belang van Superunie steeds erkend en konden inkoopcondities veiliggesteld worden. Wij zijn Deen daar zeer erkentelijk voor.”

Lees hier een artikel uit 2013, toen Deen 80 jaar bestond: ’Deen wil de sfeer vasthouden van een familiebedrijf, dat je werkt als lid van de Deen-familie’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.