WK-debuut Wesly Dijs omlijst met zevende plaats op 1000 meter

Wesly Dijs tijdens zijn WK-debuut.
© Foto ANP/Vincent Jannink
Heerenveen

Het WK-debuut van Wesly Dijs is met een zevende plaats omlijst. De Soester schaatser reed op de 1000 meter een rechtstreeks duel tegen de Rus Pavel Koelizjnikov, de uiteindelijke nummer twee. De wereldtitel was voor Kai Verbij.

Voor Dijs (25), die een tijd van 1.09,44 (ruim anderhalve seconde trager dan triomfator Verbij) noteerde, symboliseerde zijn WK-deelname het jaar van de doorbraak. Bij het NK afstanden eind oktober zette hij meteen de toon met een derde plaats op de 1500 meter, zijn eerste podiumklassering bij de senioren. Tijdens het kwalificatietoernooi eind december kon hij op de schaatsmijl die prestatie niet herhalen (vierde), maar kwalificeerde hij zich wel voor de wereldbekercyclus.

Stunten deed hij bij dat ’eindejaarstoernooi’ op de 1000 meter. Dijs eindigde als derde achter winnaar Thomas Krol en Kai Verbij, in een persoonlijk record van 1.08,23. Hij troefde onder meer regerend olympisch kampioen Kjeld Nuis af, die zichzelf met een capriool uitschakelde. Via de wereldbekerwedstrijden stelde Dijs het derde startbewijs op de kilometer veilig, waardoor hij zaterdag in Thialf zijn vuurdoop in mondiaal verband beleefde.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen