Hoofdredacteur Corine de Vries over het niet drukken van de krant: ’Het doet echt pijn. Ik geloof niet dat we dit ooit eerder hebben meegemaakt’

Hoofdredacteur Corine de Vries© Archieffoto Sander Stoepker

Jan Vriend
Amsterdam

Voor deze krant is het deze maandag een historisch dag: zelfs de oudste gepensioneerde redactiecollega’s kunnen zich niet herinneren dat de krant niet is gedrukt en verspreid vanwege winters weer. Om lezers tegemoet te komen, verschijnt wel deze digitale editie.

Geen kranten in de bus. Vrijwel nergens in Nederland zal vandaag een dagblad worden bezorgd. „Het is te gevaarlijk om de weg op te gaan, zowel voor de vrachtwagenchauffeurs die van de drukkerij naar de bezorgpunten moeten rijden, als voor de bezorgers”, zegt hoofdredacteur Corine de Vries van deze krant. „Dat doet echt pijn, want de krant komt wat de makers betreft altijd uit. Maar dit is een ongekende samenloop van omstandigheden. Ik geloof niet dat we dit ooit eerder op deze manier hebben meegemaakt. Het spijt ons enorm voor onze abonnees.” Die worden daarom tegemoet getreden: „Om het lezen van de krant zo eenvoudig mogelijk te maken, zetten we onze digitale versie open voor iedereen.”

Zonder inloggen gratis de digitale krant lezen? Klik op de juiste link onderaan dit artikel

Geen krant in de bus door bar winterweer is bijzonder, maar een digitale versie van deze krant zonder papieren ’zusje’ niet uniek. Om lezers zo snel mogelijk te informeren, verscheen bij het bezoek van de koninklijke familie aan De Rijp op koningsdag 2014 ook al een digitale krant, verrijkt met een actueel verslag uit het monumentale dorp en die ochtend gemaakte foto’s van de koning, de koningin en hun dochters.

Ook bij de aanslag op concertzaal Bataclan in Parijs in 2015 – waar 130 bezoekers werden doodgeschoten – kwam de krant met een digitale versie om lezers zo snel mogelijk te informeren.

Voetbal

Bij het WK voetbal van 2018 verscheen ook een digitale krant, die het nieuws over de overwinning van het Franse elftal om praktische redenen eerder kon melden dan de papieren krant. Die moest immers nog gedrukt en verspreid worden.

En begin bij de redactie niet over de digitale krant van 24 mei 2017 die op een haar na klaar was, maar nooit verscheen. Ajax speelde in de finale van de Europa League tegen Manchester United. De redactie stond handenwrijvend van optimisme klaar om de lezer in de vreugde van de aanstaande overwinning te laten delen. Zou het niet geweldig zijn om meteen na de winst op internet een kampioenskrant te laten verschijnen, was het idee. Alles was klaar. De nieuwtjes, de achtergronden, de foto’s, de motivatie. Het werd 0-2 voor Manchester. Niemand zat meer op die extra krant te wachten. Gauw vergeten, dus.

Digitale kranten

De digitale kranten van Mediahuis zijn vandaag gratis toegangelijk voor iedereen.

Klik hier voor de digitale versie van de krant in uw regio:

Noordhollands Dagblad

De Gooi- en Eemlander

Haarlem Dagblad

Leidsch Dagblad

IJmuider Courant

Lees ook: Maandag geen papieren kranten in verband met bar winterweer

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen